Ελεύθερη κυκλοφορία ως τις 9 μ.μ., ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Ελεύθερη κυκλοφορία ως τις 9 μ.μ., ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρά το βαθύ κόκκινο

Μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως η μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 21.00 το βράδυ (αντί για τις 19.00 που ίσχυε μέχρι τώρα), το άνοιγμα κομμωτηρίων και αρχαιολογικών χώρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής (19/3).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα διεξάγονται μαζικά δωρεάν τεστ άμεσα προσβάσιμα, από τα φαρμακεία. Ειδικότερα, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.

Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται:

  • Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας πανελλαδικά από τις 05.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ (καθημερινές και Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από αύριο 20/3).
  • Η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους έως 3 άτομα με μάσκα και SMS από αύριο (20/3) αλλά χωρίς χρήση οχήματος.
  • Η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, κέντρων περιποίησης νυχιών και κέντρων αισθητικής, με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων από τη Δευτέρα (22/3).
  • Η επίσκεψη σε πάρκα μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες.
  • Επίσης επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτενχική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με το SMS 6 (σε ισχύ από αύριο, 20/3).

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ από τα φαρμακεία

Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β’, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Στο επίκεντρο της διασποράς οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις 

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι′ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Παπαευαγγέλου: Δείκτης θετικότητας στο 6%, 20.000 ενεργά κρούσματα

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση, όχι όμως στην Αττική όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ανέφερε, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική. Προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων άνω των 75 ετών, λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφέρθηκε τέλος στην ψυχική κόπωση, που -όπως είπε- απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή για μερική «χαλάρωση» καθώς για άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν μπορούμε να συζητάμε.

Google+ Linkedin