Δημοσίευμα εμφανίζει τον Ερντογάν να ζητά κατάρριψη ελληνικού αεροπλάνου ή βύθιση ελληνικού πλοίου
Κλιμακώνει την επικίνδυνη ρητορεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα προς την χώρας του για την ικανότητα της κυβέρνησής του να διεκδικήσει καλύτερη θέση στη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Συνιστώ σε εκείνους που κάνουν τον “μάγκα” κατά της Τουρκίας με την ενθάρρυνση των πρώην αποικιοκρατών, να ξαναδιαβάσουν τη σύγχρονη ιστορία τους», διαμήνυσε σε νέα του παρέμβαση ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα παζαρέψει ολόπλευρα τους δικούς της όρους στη διαπραγμάτευση με εταίρους και αντιπάλους: «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση πειρατεία, ληστεία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει στις ακτές της Αττάλεια τη χώρα μας, η οποία διαθέτει τη μακρότερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο… Η προσπάθεια να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της μέσω ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να κοιτάνε το κολοσσιαίο μέγεθος των 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Τουρκίας, είναι η σαφέστερη έκφραση της αδικίας», είπε μεταξύ άλλων.
Απευθυνόμενος με επικριτικό ύφος ειδικά προς Αθήνα και Παρίσι, με το οποίο η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές διαφορές σε πολλά «μέτωπα», συνέχισε: «Βαρεθήκαμε πια αυτό το “θέατρο σκιών”. Άρχισε πια να γίνεται αστείο το να επιχειρούν να ρίξουν ένα ανίκανο κράτος ως δόλωμα μπροστά σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία. Όσο και αν ενωθούν τα μέτωπα έχθρας, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την άνοδο της Τουρκίας», συνέχισε.
Ενώ συνεχίζονται τουρκικά δημοσιεύματα περί «ελληνικής απόβασης στο Καστελόριζο», ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία να διαμηνύσει ότι «το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο…», αλλά και ότι «αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία… Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με τη Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία, θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος».
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει», προσθέτοντας την ίδια στιγμή: «Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου, τότε είναι και η Τουρκία». Να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» διαπίστωσε ότι στο Καστελόριζο «δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», παραθέτοντας αναλύσεις που σημείωναν ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών».
Ο Ερντογάν ζήτησε κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση πλοίου, αναφέρει γερμανική εφημερίδα
Η επικινδυνότητα των σχεδιασμών που εξυφαίνονται στην περιοχή, αναδεικνύεται και από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», που υπογράφει η ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη Μάριον Σένκερ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πήγες, πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Άγκυρα να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σ’ ανθρώπινες ζωές. Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται να αντέδρασαν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αντιπροτείνει την κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, με τέτοιον τρόπο ώστε να διασωθεί ο Έλληνας πιλότος.
Αποκλιμάκωση περιμένει η ΕΕ
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο επαναλάμβανε πάλι χτες από τις Βρυξέλλες ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να δράσει με τρόπο που να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και όχι το αντίθετο». Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμενόμενη νέα άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στη Μεσόγειο, ο Στάνο είπε: «Δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεστε σε μια πιθανή κλιμάκωση που σχετίζεται με μια κίνηση κινήσεων πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικά αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το εξής: Η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα για την ανάγκη μείωσης της έντασης που θα άλλαζε την τρέχουσα πορεία των γεγονότων». Πρόσθεσε δε ότι αυτό στο οποίο «πρέπει να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους» είναι να βρεθούν «λύσεις και αποκλιμάκωση στο διάλογο».
Ενδεικτικές ήταν και οι (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου διπλωμάτη που μετέδιδε το «Ρόιτερς» και σύμφωνα με τις οποίες «εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα “καρότα” θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».