«Ανατροπή» με νέες διατάξεις για τις 75.000 αδίκαστες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
Με νέο τρόπο εκδίκασης επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να δικαστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις για υπαγωγή στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, που σήμερα έχουν προσδιοριστεί στα δικαστήρια ως και το 2032!
Με διατάξεις, που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τις 75.000 περίπου αδίκαστες υποθέσεις – μεταξύ του 2021 και του 2032 – προβλέπεται ότι θα γίνουν, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, νέες αιτήσεις και οι δίκες θα γίνονται στο εξής μόνον με έγγραφα, χωρίς ακροαματική διαδικασία.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ το σχέδιο νόμου και ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση
Οι προσφεύγοντες στο νόμο Κατσέλη με δικάσιμο μετά τον Ιούνιο του 2021 οφείλουν από τον Οκτώβριο που θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ώστε να εξεταστεί άμεσα αν έχουν ή όχι τα κριτήρια για ένταξη στο νόμο.
Στόχος είναι να εκκαθαριστούν δικαστικά γρήγορα το αργότερο ως το 2022 οι σχετικές υποθέσεις, ώστε να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι αν μπορούν να υπαχθούν η όχι στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη και να ρυθμίσουν ανάλογα τις υποθέσεις τους.
Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως έγινε γνωστό, προωθήθηκε ήδη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα σε δημόσια διαβούλευση, αφού είχε ήδη τεθεί σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.
Παράλληλα με άλλες διατάξεις, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, με την αλλαγή επί το αυστηρότερο της διαδικασία απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας για τους αποφοίτους των νομικών σχολών. Ειδικά για όσους έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό για να λάβουν μέρος θα πρέπει το πτυχίο τους, στη χώρα που το απέκτησαν, να τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις για το δικηγορικό σώμα.