Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάσταση του Νοσοκομείου Κορίνθου
Ανακοίνωση της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Υγεία.
Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση του Νοσοκομείου σε μια περίοδο όπου είναι δεδομένη η έξαρση της πανδημίας του κορονοιού, η αναμενόμενη έξαρση της εποχιακής γρίπης, αλλά και η ανάγκη το νοσοκομείο να καλύπτει μια σειρά από προβλήματα υγείας των κατοίκων του νομού.
Ο σχεδιασμός που υλοποιείται από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να μην φανεί η γύμνια του συστήματος υγείας, αφήνοντας στην τύχη τους άλλους ασθενείς, που πολλές φορές, χρήζουν άμεσης και συνεχούς παρακολούθησης.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η σύμπτυξη της ουρολογικής και χειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Κορίνθου ώστε να ελευθερωθεί χώρος για να απομονώνονται τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, αφήνοντας έτσι εκτός πρόσβασης ασθενείς με ουρολογικά προβλήματα που έχουν ανάγκη. Επίσης, η απουσία του μοναδικού ιατρού στο Ιατρείο Μεσογειακής Αναιμίας, ο οποίος στάλθηκε για να καλύψει τα κενά σε άλλη κλινική, άφησε ασθενείς με ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα χωρίς παρακολούθηση.
Τα μπαλώματα που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, φαίνονται και από τις πρόσφατες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (περίπου 70 στο Νοσοκομείου Κορίνθου) που αποτελούν, στο σύνολό τους, επικουρικό προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (2χρονες ή 3χρονες), όπου στο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την λήξη τους δεν ανανεώνονται, ανεξάρτητα από τις κάθε φορές αρχικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων.
Η επαναλειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, μιας σημαντικής κλινικής για τον νομό μας αλλά και για την Πελοπόννησο, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ λειτουργίας και μη λειτουργίας, στηρίζεται σε προσωπικό με ημερομηνία λήξης. Γίνεται φανερό και σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι επίκαιρη όσο ποτέ, η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την μακρόχρονη ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.
Σχετικά με τις ΜΕΘ στην Πελοπόννησο, αν και στο Νοσοκομείο παραδόθηκαν άλλα 2 κρεβάτια κάνοντας το σύνολο τον ενεργών κρεβατιών στην ΜΕΘ του Νοσοκομείο Κορίνθου 7 (τα 5 έχουν ήδη ασθενείς). Η κατάσταση στην Πελοπόννησο συνολικά είναι τραγική, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα ενεργά κρεβάτια είναι περίπου 17 για 1,115 εκατομμύρια κατοίκους και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας για ασθένειες, ανεξάρτητα από την πανδημία.
Η εφαρμογή του σχεδίου ώστε να γίνει το Νοσοκομείο Κορίνθου νοσοκομείο αναφοράς για τον Κορονοϊό με τα συγκεκριμένα δεδομένα, χωρίς προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, χωρίς την μέριμνα για την κάλυψη όλων των ασθενειών, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον νομό σχετικά με την παροχή φροντίδας για άλλες ασθένειες. Είναι δεδομένο ότι κλινικές θα αναστείλουν την λειτουργία τους, ασθενείς θα στέλνονται σε άλλες περιοχές ή θα μείνουν χωρίς παροχή ιατρικής φροντίδας.
Η κυβέρνηση προτιμά να δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία όπως και έκανε το προηγούμενο διάστημα, παρά να ενισχύσει ουσιαστικά τα Νοσοκομεία. Δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού, αλλά για το πως θα διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Άμεσα απαιτείται:
— Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Νοσοκομεία, καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
— Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.).
— Να ανοίξουν όλες οι μονάδες Υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα για ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας πλήρες μόνιμο προσωπικό και ανάλογες υποδομές λειτουργίας.
— Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).
— Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους.
— Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.
— Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
— Ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εκφράζεται συγκεκριμένα και στα σχολεία. Με παρουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.
— Έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, για καθαριότητα και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και των ατομικών μέσων προστασίας κ.λπ., στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων και για την προσχολική ηλικία.
………………………………………………………………………………………..Κόρινθος, 07/10/2020