Ο κοινωνικός επαναστάτης Lucio Urtubia
Κοινωνικός επαναστάτης, παραποιητής, ληστής, μοντέρνος Robin Hood – ο κατάλογος των τίτλων με τους οποίους τιμήθηκε ο αναρχικός Lucio Urtubia,που έφυγε χθες 18 Ιούλη από την ζωή, σε ηλικία 89 ετών στο Παρίσι.
Ο Lucio Urtubia γεννήθηκε το 1931 σε ένα μικρό χωριό στη Ναβάρρα και μεγάλωσε σε κακές συνθήκες. Όταν κλήθηκε για στρατιωτική θητεία μετοίκησε στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως πλινθοκτίστης. Ήρθε σε επαφή με αναρχικές ομάδες και συναντήθηκε με τον πολιτικό πατέρα του: τον θρυλικό Sabaté, ο οποίος οργάνωσε την ένοπλη αντίσταση κατά της δικτατορίας του Φράνκο από τη Γαλλία.
Η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα περιπέτειας, καθώς ήταν πρωταγωνιστής και μάρτυρας πολλών μεγάλων γεγονότων το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Η οικογένεια του διώχτηκε από το καθεστώς του Franco, τον Μάη του ‘68 ήταν στους δρόμους του Παρισιού, ενίσχυσε ενεργά την επανάσταση στην Κούβα και βοήθησε χιλιάδες εξόριστους και αντάρτες προμηθεύοντας τους με πλαστά έγγραφα. Αλλά αδιαμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος του θρίαμβος έγινε στα δεύτερο μισό της δεκαετίας του εβδομήντα. Κατάφερε να απαλλοτριώσει 25 εκατομμύρια δολάρια, τυπώνοντας πλαστές επιταγές, για να δώσει τα χρήματα στους σκοπούς που πιστεύει.
Το 1962, πρότεινε στον Τσε Γκεβάρα, τότε επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας, να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με πλαστά δολάρια για να αποσταθεροποιήσει την οικονομία των ΗΠΑ. Η πρόταση έχει ελάχιστη έγκριση από την κουβανική πλευρά, αλλά η ιδέα παραμένει ζωντανή στο Lucio. Το 1980 πετυχαίνει στο μεγαλύτερο πραξικόπημά του: εκτυπώνοντας επιταγές ταξιδιού από τη Citibank αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, φέρνει την τότε ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο στα γόνατά της.
Ο θάνατος του Lucio Urtubia,στις 18 Ιούλη,συμπίπτει με την ημερομηνία του φραγκιστικού πραξικοπήματος, μια περίσταση που επισημάνθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από τον ηθοποιό Guillermo Toledo, ο οποίος το περιγράφει ως «την τελευταία κοροϊδία του για το καθεστώς του Φράνκο για το οποίο γελούσε για 37 χρόνια.
Ο Βάσκος ηγέτης Αρνάλντο Οτέγκι αναφέρεται επίσης στο θάνατο της Ουρμπία στα κοινωνικά δίκτυα, τον οποίο θεωρεί «σημείο αναφοράς του βασκικού αναρχισμού. Ένας φίλος, ένας σύντροφος ονείρων και αγώνων. ”
Παρακολουθήστε ΕΔΩ μια ταινία για τον Lucio Urtubia: