Ο άλλοτε πολιτικός βραχίονας του IRA διεκδικεί θέση στη νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Ιστορική στιγμή για το πάλαι ποτέ πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (Irish Republican Army, IRA), του οποίου η ηγέτις, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ ανακοίνωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας,καθώς με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το «Σιν Φέιν» φέρεται να είναι το πρώτο κόμμα στην Ιρλανδία. 

«Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικός», είπε η ΜακΝτόναλντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Με το τραγούδι Hello Mary Lou του Ricky Nelson  υποδέχτηκαν την Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ οι οπαδοί του κόμματος.[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ttMt9SHRwsM[/embedyt]

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Σιν Φέιν» έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ένωσης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βεβαίως,λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της χώρας, τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά πριν περάσουν αρκετές ημέρες.

Να σημειώσουμε οτι η Ιρλανδική Βουλή έχει 160 έδρες και για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται τουλάχιστον 80. Η σύγκληση της νέας βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Φλεβαρη.

Στις προηγούμενες εκλογές είχαν λάβει το “Φάιν Γκάελ” 47 έδρες, το “Φιάννα Φάιλ” 45, το “Σιν Φέιν” 22, οι Εργατικοί επτά και οι λοιπές είχαν μοιραστεί σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είχε αποδειχθεί δύσκολος και οι σχετικές επαφές κράτησαν σχεδόν τρίμηνο.

Google+ Linkedin