Μεγάλη διαδήλωση μεταναστών και ελλήνων εργατών στον Μαραθώνα

Εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης αλλά και Έλληνες εργαζόμενοι συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Μαραθώνα, ως απάντηση στην δολοφονική επίθεση εργοδότη της περιοχής κατά μεταναστών εργατών γης από την Ινδία που του ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. 

Η συγκέντρωση, στην οποίαν καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, το Κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Αττικής και η ΚΕΕΡΦΑ, ξεκίνησε από τα ΚΕΠ του Μαραθώνα ενώ ακολούθησε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Είμαστε εργάτες, δεν είμαστε σκλάβοι» και «Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών. Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, πολλοί μετανάστες εργάτες γης έδωσαν τα στοιχεία τους για να γραφτούν στο Συνδικάτο. 

Υπενθυμίζεται ότι στο περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα, εργοδότης άνοιξε πυρ κατά εργαζόμενού του όταν εκείνος του ζήτησε τα δεδουλευμένα του. 

«Είμαστε όλοι εργάτες»…

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ν. Αττικής, τόνισε: «Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση και χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέα Μανωλάδα σε κανένα χωράφι. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να γραφτούμε στο Συνδικάτο μας και να αγωνιστούμε. Να δοθούν άδειες παραμονής για όλους τους εργάτες».

Από την πλευρά του, ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καταδίκασε την «απαράδεκτη, τη βρώμικη ενέργεια, του σύγχρονου τσιφλικά, να πυροβολήσει τον συνάδελφο εργάτη γης από την Ινδία, εδώ στο Μαραθώνα. Είναι μια ενέργεια που η εργοδοσία δεν θα διστάσει να ξαναπράξει όπου βρει τους εργάτες ανοργάνωτους, που δεν θα διστάσει να ξαναπράξει προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της, να εκφοβίσει τους εργάτες και έτσι να ενισχύσει το βαθμό εκμετάλλευσής τους». Παράλληλα, κατήγγειλε «την απαράδεκτη στάση των αρμοδίων αρχών, αστυνομίας, κρατικού μηχανισμού, κλπ., που αντί να πράξουν τα αυτονόητα εναντίον του θύτη, τελικά τα έβαλαν με το θύμα, απειλώντας τον ότι θα πάει φυλακή γιατί ο μηχανισμός των δουλεμπόρων δεν του είχε αποδώσει τα χαρτιά του».

Τέλος, ο Αμίν Βακαάς, από την Επιτροπή Σωματείου Τροφίμων – Ποτών και Γάλακτος, υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι εργάτες είτε είμαστε Ινδοί, είτε Πακιστανοί, είτε Μπαγκλαντέζοι. Αυτό το κακό που έγινε, δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να βγάλουμε μεροκάματο, να φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή και όχι για να σκοτώσουμε. Ήρθαμε από το χειρότερο. Ευχαριστούμε τους Έλληνες που μας βοηθάνε. Επειδή ένας άνθρωπος δεν μπορεί από μόνος να κάνει τίποτα, πρέπει να είμαστε όλοι οι εργάτες ενωμένοι». 

Google+ Linkedin