Βλάσης Τσιώτος : “Ξεχνά η ….πεθερά πως ήταν νύφη μια φορά” !

Βλάσης Τσιώτος : “Ξεχνά η ….πεθερά πως ήταν νύφη μια φορά” !

Την παροιμία, “Ξεχνά η ….πεθερά πως ήταν νύφη μια φορά”, επικαλέστηκε  ο νέος δήμαρχος  Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  Βλάσης Τσιώτος για να καταδείξει τις αντιπολιτευτικές “τζιριτζάντζουλες” του απελθόντα δημάρχου Ηλία Ανδρικόπουλου, που για μια ακόμη φορά ήταν εντός …εκτός… και επί τα αυτά…. στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Με το γνωστό παιγνιώδες ύφος, ο απελθών δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος ξεδίπλωσε και χθες την ευφάνταστη αντιπολιτευτική του version,  δίνοντας αρχικά συγχαρητήρια στη νέα δημοτική αρχή,  που – κατά τον Ηλία – δείχνει σημάδια παραλληλίας με τον αδιαφανή τρόπο που αυτός είχε διοικήσει τον Δήμο αλλά ,στη συνέχεια, τάχτηκε στο “δρόμο της διαφάνειας” και συνηγόρησε με την πρόταση – παγίδα του κ. Καραβά να τεθεί στα προ ημερησίας θέματα, συζήτηση και λήψη απόφασης για την μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης στο Θροφαρί, που ο ίδιος είχε ρίξει στις… προεκλογικές καλένδες !

Στο σημείο αυτό, ο Βλάσης Τσιώτος του υπενθύμισε  ότι η συγκεκριμένη απόφαση “ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης Τ.Κ. Μελισσίου στη θέση ¨Δεξαμενή” της Τ.Κ. Θροφαρίου” (δείτε ΕΔΩ) πάρθηκε ομόφωνα – με διαφάνεια  – από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/7/2018 και η προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου (δείτε ΕΔΩ) έγινε, επίσης με διαφάνεια,   από την απελθούσα δημοτική αρχή στις 3/10/18, με χρόνο εκτέλεσης έργου δυο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Απαντώντας δε, στο προσχηματικό ερώτημα του κ. Σπύρου Καραβά “αν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση των 40.000 € επειδή το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης  Νοεμβρίου”, ο κ. Τσιώτος τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να υλοποιηθεί το έργο και, καθησυχάζοντάς τον, του είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να παραταθεί ο χρόνος ισχύος της χρηματοδότησης,αλλά να εξασφαλιστεί και τροποποίηση έργου με μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης,που ενδεχομένως θα δημιουργήσει ανταποδοτικά ωφελήματα για την Τ.Κ. Θροφαρίου και ως εκ τούτου μπορεί να λειάνει και τις όποιες τοπικές αντιπαραθέσεις υποβόσκουν και ενίοτε χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενάντια στην εκάστοτε δημοτική αρχή.

Εξάλλου παρόμοια παράταση δόθηκε πρόσφατα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου (δείτε ΕΔΩ) στους Δήμους  Μακρακώμης και Λοκρών,αλλά και στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, που εξασφάλισε τροποποίηση έργου με μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνεπώς σε τι συνίστατο το κατεπείγον του πράγματος για ένα ερώτημα που η απάντησή του μπορούσε να δοθεί και δόθηκε σε ένα λεπτό ; Όταν μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων και προφανώς είχε δοθεί η αιτούμενη ενημέρωση για την προοπτική της εξέλιξης του έργου ;

Και επιπλέον: πως ένα Δημοτικό Συμβούλιο,που σέβεται τον δημοκρατικό του ρόλο ,θα μπορούσε να επαναφέρει το θέμα και να βγάλει μια νέα απόφαση για την  “ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης Τ.Κ. Μελισσιου στη θεση ¨Δεξαμεν稔 της Τ.Κ. Θροφαρίου” εν αγνοία  του απόντος προέδρου της Τ.Κ. Θροφαρίου και του αντισυμβαλλόμενου στην Προγραμματική Σύμβαση , που είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξυλ/στρου – Ευρωστίνης ;

Μήπως η οποιαδήποτε νέα απόφαση θα χρειαζόταν και μια νέα προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την σύναψη μιας νέας δημόσιας σύμβασης έργου ; Και αυτό θα γινόταν για την συντόμευση υλοποίησης του έργου ;

Βεβαίως εδώ, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι και η ευγενική ανοχή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ,στις “τζιριτζάντζουλες” του κάθε πικραμένου, δεν είναι πάντα χρυσός…

 Στο κάθε Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται οργανωμένη συζήτηση και όχι παράλληλοι μονόλογοι όπου ο καθένας λέει τα δικά του και μάλιστα χωρίς να νιώθει την ανάγκη να στηρίξει με επιχειρήματα αυτό που λέει…Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να έχει προγραμματισθεί για τις επτάμιση το βράδυ και στις δέκα και μισή να μην έχει μπει στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και έλλειψη σεβασμού στους πολίτες και στους δημοσιογράφους, που παρακολουθούν αξιοπρεπώς τις συνεδριάσεις του ανωτάτου βουλευόμενου οργάνου του Δήμου.

Google+ Linkedin