Ψύλλους στ’ άχυρα αναζητούν κατά γράμμα…οι “μισθωμένοι” κοντυλοφόροι του Μάρκου !

Ψύλλους στ’ άχυρα αναζητούν κατά γράμμα…οι “μισθωμένοι” κοντυλοφόροι του Μάρκου !

Για  μια “παράξενη ιστορία που δείχνει πως λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και σήμερα” κάνουν λόγο  οι “μισθωμένες” πένες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σικυωνίων. Τροφή για αντιπολιτευτική σπέκουλα το θέμα τεσσάρων ανέργων παιδαγωγών που εργάστηκαν στο  1ο Κ.Δ.Α.Π. «ΜΗΚΩΝΗ» και που για διαφορετικούς προσωπικούς λόγους η κάθε μια δήλωσαν εγγράφως ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Η Μηκώνη» ,χωρίς να εγείρουν καμία απαίτηση.

Μια ιστορία ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετακινούμενη ανάμεσα στις θολές γραμμές της αυθαιρεσίας, αναδείχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Σικυωνίων” συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου, που μάλλον έχει ζαλιστεί από  τα χημικά της  Bayer και έχασε τον πολιτικό του προσανατολισμό… ατενίζοντας τις “θολές γραμμές” των οριζόντων του Μάρκου !

Για να δούμε λοιπόν τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σικυωνίων και συγκεκριμένα στο θέμα :«Ανανέωση ή μη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απασχολούμενων στα πλαίσια του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που έκανε τον περί ου ο λόγος συντάκτη να πάθει πολιτικό vertigo και να μιλά για μια “ενδεικτική νοοτροπία, η οποία έχει εμποτίσει πλήρως κάθε ιστό στην διοίκηση του δήμου Σικυωνίων“.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σικυωνίων στην προηγούμενη συνεδρίασή του και συγκεκριμένα στην συζήτηση του 11ου θέματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την υπ.αριθμ.  33/2019 απόφαση της “ΜΗΚΩΝΗ” ,που αφορούσε την μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των αποχωρησάντων  παιδαγωγών που εργάστηκαν στο  1ο Κ.Δ.Α.Π. «ΜΗΚΩΝΗ» και προφανώς διευκόλυνε το νομικό πρόσωπο να ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη – μέσω ΑΣΕΠ – διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε.

Την  απόφαση 33/2019  της “ΜΗΚΩΝΗ” καταψήφισαν : η μείζονα μειοψηφία του κ. Λέγγα, ο Βαγγέλης Χουσελάς και ανεξήγητα ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Νανόπουλος ,που μάλλον πρόσεχε τι έκανε ο διπλανός του και ως συνήθως…χάθηκε στη μετάφραση ! 

Συμπερασματικά λοιπόν οι μισοί  δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αρνήθηκαν να διευκολύνουν το νομικό πρόσωπο να ενεργοποιήσει την διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού και ουσιαστικά  αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια των “σπουδαίων λόγων”  που επικαλέστηκαν οι εργαζόμενες και που – κατά δήλωσή τους – αυτοί οι λόγοι και μόνο αυτοί τις ανάγκασαν να διακόψουν μονομερώς την εργασιακή τους σχέση με την “ΜΗΚΩΝΗ”.

Η αντιπολιτευτική «σπέκουλα» βεβαίως συνεχίστηκε με τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» του Μάρκου  να ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα…χωρίς να παίρνουν υπʼ όψιν την σωστή πολιτική παρατήρηση του Δημήτρη Παπαγεωργίου ότι «οι παράτυπες προσλήψεις δεν είναι μόνο ευθύνη της “ΜΗΚΩΝΗ”, αλλά είναι ταγκό».

Οι  «συνΔΗΜΟΤΕΣ» του Μάρκου ,πασχίζοντας προσχηματικά να προβάλουν το «φιλολαϊκό τους πρόσωπο» και να δείξουν ότι δήθεν συμμερίζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων,συνέχισαν να βάζουν θέμα μη καταβολής δεδουλευμένων – χωρίς οι εργαζόμενες να έχουν προβάλει καμιά τέτοια διεκδίκηση !

Μάλιστα,ο κ. Συριάνος πλειοδότησε στα “περί δίκιου του εργάτη” εκφράζοντας φόβους ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες θα μείνουν απλήρωτες γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει απορρίψει το σχετικό ένταλμα πληρωμής της “ΜΗΚΩΝΗ” επειδή οι προσλήψεις δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της “ΜΗΚΩΝΗ” Δημήτρης Ζάρκος,που λόγω μακράς μαθητείας δίπλα στον Σταματόπουλο έχει μάθει να “καλιγώνει τον ψύλλο”…του απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί το προσωπικό αυτό είναι εκπαιδευτικό και συνεπώς εξαιρείται σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

Κατά την προσωπική μας εκτίμηση τα ερωτήματα  που προκύπτουν είναι εύλογα και καταδεικνύουν ότι όλος αυτός ο ντόρος έγινε από ανεπίδεκτους μαθήσεως αυτοδιοικητικούς  για το θεαθήναι… και όχι για τον ουσιαστικό έλεγχο  λειτουργίας της «ΜΗΚΩΝΗ»,πολλώ μάλλον δεν έγινε για την προστασία των εργαζόμενων.

Αυτό το λέμε γιατί αν υποθέσουμε ότι οι εικασίες των διαφωνούντων περί αυτοδίκαιας ακυρότητας των συμβάσεων είχαν βάσει,τότε : τι χρειαζόταν η υπ.αριθμ.  33/2019 απόφαση της “ΜΗΚΩΝΗ” για την μη ανανέωσή τους ;

Και κατά προέκταση η μη έγκριση της  33/2019 απόφασης της “ΜΗΚΩΝΗ” σε τι θα ωφελούσε τις εργαζόμενες που οικειοθελώς αποχώρησαν ; 

 Αν υποθέσουμε ότι η άποψη των διαφωνούντων υπερίσχυε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούσαν  άραγε οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» του Μάρκου να “επιστρατεύσουν”  τις εργαζόμενες να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να έχει ισχύ η σύμβαση εργασίας τους ;

Αλλά ακόμη και αν οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν καταστεί αυτοδικαίως άκυρες,από που προκύπτει ότι δεν θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους ;

Οι προσχηματικά ανησυχούντες «συνΔΗΜΟΤΕΣ» και τα υπόλοιπα των λοιπών παρατάξεων της μειοψηφίας ,δεν γνώριζαν ότι η καταβολή των οφειλομένων επιβάλλεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του π.δ. 164/2004, ως μέτρο για την αποτροπή της καταχρηστικής χρησιμοποίησης των άκυρων συμβάσεων ,και δύναται να διενεργηθεί με χρηματικό ένταλμα που αφορά στην καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής τους κατ’ επίκληση  αυτών των συμβάσεων ;

Μήπως οι λόγοι που οι επτά της μειοψηφίας καταψήφισαν την απόφαση της “ΜΗΚΩΝΗ” ήσαν άλλοι και όχι η περί δικαίου συνείδησή τους…που μάλλον έχει μπλεχτεί με τις παρεμβολές που κάνουν οι “κυλιόμενοι” νταβατζήδες στις “θολές γραμμές” των οριζόντων του Μάρκου ;

Μήπως τελικά, «εφτά νάνοι» μάταια σκιαμαχούν στο πουθενά…για να αποδείξουν ότι ο Σταματόπουλος φταίει για όλα : από τον ιό Έμπολα ως το φαινόμενο του θερμοκηπίου ;

Η αλήθεια είναι ότι πάγια τακτική πολλών δήμων και νομικών προσώπων ,που προτάσσουν λόγους ευελιξίας καθώς οι κανονικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ  παίρνουν περισσότερο χρόνο, είναι να προσλαμβάνουν προσωπικό στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994,θεωρώντας – εσφαλμένα ίσως –  ότι το προσωπικό αυτό είναι εκπαιδευτικό. 

Γιαυτό και η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ έχει προτείνει την θέσπιση ειδικότερης διάταξης με ρητή αναφορά ως προς την υπαγωγή των ΚΔΑΠ στις διατάξεις του ν. 2190/1994.

Συνεπώς αυτή η “νομική ασάφεια” ,που εντοπίζει και η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ,δεν μπορεί να πλήξει πολιτικά καμιά δημοτική αρχή που ορθώς – κατά την γνώμη μας –  θεωρεί ότι οι δομές της δημιουργικής απασχόλησης πρέπει να εκλαμβάνονται ως τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι  ως πάρκινγκ παιδιών.

Βεβαίως,αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους “μισθωμένους” κοντυλοφόρους του Μάρκου…

 Αυτούς, φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δεν του σώζει…

Google+ Linkedin