Βλάσης Τσιώτος : Λιμνοδεξαμενή Ρίζας – Όταν οι χρηματοδοτήσεις χάνονται…

Με δημόσια παρέμβασή του ,στα  social media ,ο υποψήφιος δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
 Βλάσης Τσιώτος αναδεικνύει την αναγκαιότητα διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιοχής του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ξυλοκάστρου και ταυτόχρονα με  απτές – χειροπιαστές  αποδείξεις τεκμηριώνει την ολιγωρία της δημοτικής αρχής Ανδρικόπουλου, στο θέμα της εφικτής διεκδίκησης του έργου της λιμνοδεξαμενής στη Ρίζα .
 
Ακολουθεί η δημόσια παρέμβαση του υποψήφιου  δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτου :
 
“Από την αρχή της δημοτικής μας θητείας βάλαμε στην κορυφή του ενδιαφέροντος τα ζητήματα των αγροτών. Οι παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσαν κυρίως στις υποδομές που εξυπηρετούν την αγροτική παραγωγή και είναι υπεύθυνος για αυτές ο Δήμος. Η κυριότερη από αυτές είναι η διαχείριση του αρδευτικού νερού. Ιδιαίτερα στην πεδινή ζώνη η υφαλμύρωση των γεωτρήσεων είναι ήδη μια ζοφερή πραγματικότητα.
 
Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στη Ρίζα για την αξιοποίηση του νερού του Σύθα έχει κριθεί από χρόνια ως μια εφικτή και βιώσιμη λύση που θα δώσει νέα προοπτική στην αγροτική παραγωγή. Τονίσαμε από την αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η μελέτη του 2006 είναι ελλιπής και ότι μια σοβαρή διεκδίκηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου απαιτεί μια οργανωμένη αναπροσαρμογή και τροποποίηση.
 
Δυστυχώς και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, ο Δήμαρχος χρειάστηκε τρεισήμισι (!) χρόνια για να ξεκινήσει αυτή την διαδικασία, μόλις στις αρχές του 2018. 
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως άλλωστε αναμενόταν, άνοιξε τον Μάιο του 2018 χρηματοδοτήσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, για έργα εγγείων βελτιώσεων(φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα). 
 
Ωστόσο ο Δήμος μας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και να υποβάλλει την μελέτη στο Υπουργείο για χρηματοδότηση, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2018. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως τέτοιου μεγέθους και σημασίας έργα εκτός από την τεχνική αρτιότητα και ωριμότητα απαιτούν και σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
 
Η λιμνοδεξαμενή της Ρίζας έχει τη δυνατότητα να αρδεύσει όλη την παραλιακή ζώνη του Ξυλοκάστρου από το Καμάρι μέχρι και το Μελίσσι και να διασώσει τον υδροφόρο ορίζοντα από την υφαλμύρωση που τον απειλεί. Επιπλέον όμως δίνει την ευκαιρία για αναδιάταξη της αγροτικής παραγωγής με μεγάλο όφελος για τους αγρότες και την τοπική οικονομία. 
 
Είναι πραγματικά θλιβερό να χάνουμε ευκαιρίες για έργα που μπορούν να αντιστρέψουν το καχεκτικό οικονομικό κλίμα στην περιοχή μας. 
 
Στη νέα τετραετία, που σηματοδοτούν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, βάζουμε πάλι σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου με κεντρικό σημείο την διεκδίκηση του έργου της λιμνοδεξαμενής στη Ρίζα.”
Google+ Linkedin