Όταν η πίστα γέμισε με αίματα – «Παραγγελιά ρεεεεεεεεε»

Όπου και να πας, ο φάκελος θα σε ακολουθεί» του είπε ο κομμουνιστής πατέρας του.
Και τον ακολουθούσε και δεν τον άφηναν να ησυχάσει, αλλά αυτός είπε «Δεν θα γίνω ρουφιάνος της αστυνομίας»

«Θόλωσε» το μυαλό του, και πήρε το αίμα του πίσω, όταν αστυνομικοί προσέβαλαν την ιερή μυσταγωγία του ζεϊμπέκικου του «μικρού» και τους πήρε στον όλεθρο, μαζί του, σαν σήμερα, γι’αυτή την παραγγελιά..

Συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από τα ξημερώματα της 25η Φλεβάρη του 1973, μια εποχή που επικρατούσε η δικτατορία των συνταγματαρχών, οι μπάτσοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους «κράτος εν κράτει» και η προκλητικότητά τους ήταν η αιτία να δημιουργηθεί το μακελειό που δημιούργησε ο Νίκος Κοεμτζής, σκοτώνοντας δυο απ’ αυτούς,καθώς και έναν άλλο τύπο από την παρέα τους και τραυματίζοντας άλλους 7 θαμώνες που βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα».

Ήταν η εποχή που ο Ν. Κοεμτζής μόλις είχε βγει από την φυλακή, όπου είχε εκτίσει την ποινή που του είχε επιβληθεί του για μικροκλοπές. Μαζί με τον αδερφό του, Δημοσθένη, και με την παρέα του, πηγαίνει στην Κυψέλη σε ένα μαγαζί για να γιορτάσει την ελευθερία του.

Το τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του μακελειού, στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» μας περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο ο Παύλος Τάσιος που σκηνοθέτησε το 1980 την ταινία- αριστούργημα
«Παραγγελιά!», το σχετικό απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=IfU8pLq7OeE[/embedyt]

Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι ο Νίκος Κοεμτζής καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και επτά σε ισόβια και ο αδελφός του, Δημοσθένης, σε τρία χρόνια φυλάκιση. Λόγω της κατάργησης της θανατικής ποινή του επιβλήθηκαν ισόβια και έμεινε στην φυλακή για 23 ολόκληρα χρόνια. Αποφυλακίστηκε τον Μάρτη του 1966 .Είχε γράψει την αυτοβιογραφία του στο βιβλίο «Νίκος Κοεμτζής – Το μακρύ ζεϊμπέκικο». Μέχρι την τελευταία του πνοή, μια μέρα του Σεπτέμβρη του 2011, στα 73 του χρόνια, η πώληση αυτού του βιβλίου από τον ίδιο, ήταν το μόνο του εισόδημα.

O Νίκος Κοεμτζής ήταν σκληρός με κάθε μορφή εξουσίας, ευαίσθητος με ό,τι αγαπούσε.Θα τον θυμάμαι πάντα, έξω από τη πύλη της Ευελπίδων πουλώντας το βιβλίο του για να ζήσει, ήρεμος και πάντα ανυπότακτος…

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RuLmfthflyw[/embedyt]

 

 

 

 

Google+ Linkedin