Πλεονασματικός προϋπολογισμός για τον δήμο Σικυωνίων χωρίς δανεικά και αστερίσκους

Είναι γενικά γνωστό ότι μετά το 2011 ο νεοσύστατος δήμος Σικυωνίων είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες της συνένωσης των τριών πρώην δήμων και νυν δημοτικών ενοτήτων και ένα γενικότερο περιβάλλον το οποίο χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική και οικονομική έκρηξη, αλλά και οι δραματικές περικοπές στους ΚΑΠ.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο προϋπολογισμό που έγινε το Δεκέμβρη του 2010 υπό τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, ο δήμος Σικυωνίων έχει καταφέρει να είναι ίσως από τους ελάχιστους δήμους στο Πανελλήνιο ο οποίο δεν περιμένει με αγωνία τις τακτικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για να κάνει τη δουλειά του και να υλοποιήσει τις δράσεις του.

Μέσα στην αβεβαιότητα και το χειρότερο, ίσως, οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων 40 χρόνων, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος με υπομονή, ψυχραιμία, προσπάθεια, σωστές και μεθοδευμένες επιλογές κατάφερε να οδηγήσει τον νεοϊδρυθέντα δήμο σε ασφαλές λιμάνι. Όχι μόνο δεν δανείστηκε, όχι μόνο δεν χρεώθηκε, αλλά αντίθετα κατάφερε να πετύχει τον τριπλασιασμό των ταμειακών διαθεσίμων!

Πώς άραγε, επιτεύχθηκε όλο αυτό;

Εδώ και οκτώ χρόνια η φιλοσοφία και πρακτικές στην οικονομική διαχείριση έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά. Στην αρχή ακολουθήθηκε λογική οικονομικής εξυγίανσης και στη συνέχεια ήρθαν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί. Το οικονομικό επίτευγμα του δήμου Σικυωνίων, το οποίο αναγνωρίστηκε και από τον ΙΟΒΕ πριν λίγο καιρό στηρίχθηκε σε μερικές πολύ απλές αρχές:

Δραστική περικοπή των δαπανών.

Ρύθμιση Χρεών  των Οφειλετών.

Κανένα κατασταλτικό μέτρο.

Καμία επιβολή νέων φόρων.

Παράλληλα επιτεύχθηκε αύξηση των χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία αλλά κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα. Χρηματοδοτήσεις οι οποίες επενδύθηκαν σε έργα υποδομών, έργα κοινωνικής φροντίδας, έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των Σικυωνίων πολιτών.

Την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Σικυωνίων τριπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα των οκτώ ετών και από ταμειακό έλλειμα 792 χιλιάδων ευρώ το 2010, φτάσαμε στο ταμειακό πλεόνασμα των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2017. Και βέβαια αυτή η επιτυχία, αυτό το πλεόνασμα δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά ούτε από μόνο του.  Είναι αποτέλεσμα συνετής διαχείρισης 8 ετών όπου  ο δήμος Σικυωνίων αντί να δανείζεται και να χρεώνεται, αντί να σπαταλά και να σκορπίζει, μάζευε και διαχειριζόταν με σύνεση. 

Και έτσι σήμερα αποτελεί ένα δήμο πρότυπο ως την οικονομική διαχείριση!

Τα φθηνότερα δημοτικά τέλη

Τα δημοτικά τέλη την οκταετία 2011-2018 στο δήμο Σικυωνίων δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ. 

Ο μέσος όρος του δήμου βρίσκεται αισθητά κάτω από το γενικό πανελλαδικό μέσο όρο.

Google+ Linkedin