ΚΚΕ : Η “φιλοξενία” προσφύγων στους Αγίους Θεοδώρους δεν είναι επιλογή τους.

ΚΚΕ : Η “φιλοξενία” προσφύγων στους Αγίους Θεοδώρους  δεν είναι επιλογή τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τ.Ε. Κορινθίας του ΚΚΕ

Το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται περίπου 300 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 100 περίπου είναι παιδιά, στους Αγίους Θεοδώρους σε ιδιωτικό ξενοδοχείο. Από χτές έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας με κύρια αιτήματα το ζήτημα του φαγητού,  της έλλειψης γιατρού αλλά και για το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πάνε σχολείο.

Η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας δεν είναι επιλογή τους. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με τη ΝΔ και τα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μαςενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει συμμάχους τους υπεύθυνους για τον πόλεμο στη Συρίατους μακελάρηδες των λαών, αυτούς που ανάγκασαν χιλιάδες προσφύγων να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Έχει ευθύνη για το αίσχος της Μόριας, με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί και τώρα με τη μετακίνηση προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, επιδιώκουν να στοιβάξουν κάπου αλλού ανθρώπινες ψυχές.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν με τον τρόπο που μετέφερε τους πρόσφυγες στους Αγίους Θεοδώρους. Μέσα σε μια νύχτα, στοίβαξε δεκάδες κατατρεγμένους σε ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανάθεση της ευθύνης για την διαβίωση, φύλαξη αυτών των ανθρώπων στους ιδιώτες. Είναι ανεπίτρεπτο την ευθύνη αυτή να την φέρουν ιδιωτικοί φορείς. Την ευθύνη για την παραμονή τους, τις συνθήκες διαβίωσης και φύλαξης έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς.

Αποτελεί ηθική υποχρέωση του λαού μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους αγκαλιάσει με αλληλεγγύη απέναντι στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, να στηρίξει τον αγώνα τους για ζωή με δικαιώματα, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας και να δοθούν άμεσα τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

Να απομονώσει τις φωνές που σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Ο λαός της χώρας μας έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό – λαϊκό κίνημα να παλέψουμε για:

  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού τους και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
  • Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Έξω η Frontex από τη φύλαξη των συνόρων.
  • Πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου.
    • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
    • Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους που ήδη λειτουργούν, παίρνοντας υπόψιν και τις ιδιαίτερες συνθήκες που χρειάζονται τα παιδιά, όπως και σε αυτόν των Αγίων Θεοδώρων (επαρκή σίτιση, εξασφάλιση γιατρών, φαρμάκων, παροχή ρεύματος, τρεχούμενου και πόσιμου νερού, αποχέτευσης, προστασίας από τα λιμνάζοντα ύδατα, θέρμανσης, διερμηνείας).

Η λαϊκή αλληλεγγύη, που πρέπει να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ, δε μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη.                

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

5/1/2019

Google+ Linkedin