Ανακοίνωση – καταγγελία του ΚΚΕ για την καλλιέργεια – επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στα Εξαμίλια Κορινθίας

Ανακοίνωση – καταγγελία του ΚΚΕ για την καλλιέργεια – επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στα Εξαμίλια Κορινθίας

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση – καταγγελία για την καλλιέργεια – επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στα Εξαμίλια Κορινθίας

Σε σχέση με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου” ολοκληρωμένη μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης” της ισραηλινής εταιρείας Τikunolam στην περιοχή “Λούτσα Παππά”  Eξαμιλίων του Δήμου Κορινθίων, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην πραγματοποίηση αυτού του έργου και προειδοποιούμε τον εργαζόμενο λαό της Κορινθίας για τις συνέπειες. Πρόκειται για επένδυση 40 στρεμμάτων κοντά στο πεδίο βολής Κορίνθου σε περιοχή κοντά στα κάτω Εξαμίλια και στον οικισμό των Ρομά. Πέρα από τις περιβαλλοντικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια επιχείρηση, καθώς υπάρχουν στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα, διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, δεν εξετάζονται τίτλοι ιδιοκτησίας, ασφάλειας των εγκαταστάσεων από ατυχήματα, ασφάλεια και υγιεινή προσωπικού.

H συγκεκριμένη επένδυση έρχεται κατόπιν της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή την 1η Μάρτη του 2018 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων κάνναβης για ιατρική χρήση. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη  και καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή για δευτερεύοντες λόγους αλλά χωρίς να διαφωνούν με τις στοχεύσεις του.

Πρόκειται για επένδυση που δεν γίνεται από ενδιαφέρον για την υγεία του λαού. Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελούσε επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόσον είναι γνωστό  ότι αποτελεί πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Μόνο το 2013 καταναλώθηκαν παγκοσμίως 11500 τόνοι. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για τα πιθανά οφέλη που υπόσχονται οι υποστηρικτές της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του το 2015 επισημαίνει παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ότι ο αριθμός των μελετών που υπάρχουν δεν είναι αρκετός, ενώ αρκετές μελέτες έχουν σοβαρά ελλείμματα αξιοπιστίας. Αναφέρεται η ανάγκη αξιολόγησης της ουσίας για «τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση. Η αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε χρήση ιατρικής κάνναβης πριν την ηλικία των 21 χρόνων.

Το κύριο είναι ότι με πρόσχημα τη θεραπευτική δράση της κάνναβης επιδιώκεται η νομιμοποίηση της χρήσης της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς και προσωπική χρήση. Καλλιεργούν την “ναρκωκουλτούρα”, οργανώνουν φεστιβάλ και ημερίδες, όπως το πρόσφατο (yes we can-nabis) που οργάνωσε η νεολαία Σύριζα με τη συμμετοχή των υπουργών Αχτσιόγλου και Ξανθού. Αρωγοί σ’αυτή την προσπάθεια είναι και διάφοροι σύλλογοι ασθενών που συνδιοργανώνουν τέτοια φεστιβάλ.

Καλούμε το λαό της Κορινθίας, τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να ποτίσουν τη νέα γενιά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με το δηλητήριο της ναρκωαντίληψης. Να δουν αυτή την εξέλιξη σαν το προτελευταίο σκαλοπάτι για την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης για προσωπική χρήση. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Εξω τα μόνοπώλια από το χώρο της υγείας.

Κόρινθος 4/11/2018

Google+ Linkedin