ΚΚΕ : «Απαιτούμε να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας»

ΚΚΕ : «Απαιτούμε να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας»

Απαιτούμε να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν την Πελοπόννησο το Σάββατο 29/9/18 και ιδιαίτερα περιοχές των νομών Αργολίδας και Κορινθίας αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.

Την ώρα που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για τη λήψη προληπτικών μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο έλεος των “πρωτόγνωρων φυσικών φαινομένων”.

Όμως τα “πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα” έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο από τις πρώτες κιόλας καταιγίδες του χρόνου και πλημμυρίζουν πόλεις, δρόμοι, λαϊκές κατοικίες, χώροι δουλειάς, περιουσίες και κινδυνεύει η ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Συνεπώς επειδή δεν πρόκειται για κακοκαιρία που “χτυπάει μια  φορά στα χίλια χρόνια” οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, η περιφέρεια και οι δήμοι που γνωρίζουν με λεπτομέρειες τα προβλήματα της κάθε περιοχής, (γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η Αργολίδα και η Κορινθία αντιμετωπίζουν πλημμύρα) όφειλαν να είχαν πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα.

Αντί αυτών βλέπουμε να υλοποιούν έργα επιλέξιμα από την Ε.Ε όπως, η ανάπλαση της πλ. Αγ.Πέτρου και της λαϊκής αγοράς του Άργους, η πλ. Π.Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην Κόρινθο κ.α.

Σε επίπεδο περιφέρειας βλέπουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ  να δίνονται  για εκβάθυνση λιμανιών για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια,  για μαρίνες που θα δένουν πολυτελή σκάφη, να δίνονται δουλειές σε εργολάβους για την προβολή και τη διαμόρφωση των υποδομών της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού.

Η κυβέρνηση στην πρόσφατη φιέστα του περιφερειακού συνέδριου στην Πελοπόννησο  “καμάρωνε” για έργα ύψους 350 εκ. ευρώ, που θα γίνουν με βάση την κερδοφορία εργολάβων και ομίλων, όπως την διαχείριση των σκουπιδιών, των οδικών αξόνων, της αναβάθμισης του αεροδρόμιου της Καλαμάτας.

Όλοι τους εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία τεχνικά  έργα και υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού.

Αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές.

Αναδεικνύεται ο άναρχος και αντιλαϊκός χαρακτήρας της καπιταλιστικής “δίκαιης ανάπτυξης” και η περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν.

Το ΚΚΕ έχει θέσει επανειλημμένα, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκιση της χώρας.

Τώρα χρειάζεται τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν:

Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Άμεση αποκατάσταση στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.α)

Να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να παλέψουν, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Google+ Linkedin