Σχέδια απορρόφησης των κραδασμών σε περίπτωση εξόδου του ΔΝΤ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με πιθανή αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την αποτυχία να βρεθεί η «χρυσή τομή» κατά τη διάρκεια και του Washington Group και με την οριστική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι -και κυρίως η Γερμανία- επιχειρούν να καθυστερήσουν ή να «κοντρολάρουν» την πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ και να απορροφήσουν ενδεχόμενους κραδασμούς που θα προκληθούν στη γερμανική Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει την τελευταία εκταμίευση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις είχε αποσαφηνίσει πως ακόμη και υπό το σενάριο που το Ταμείο δεν θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, αποσυνδέει τον ρόλο του ΔΝΤ από την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, δηλώνοντας πως τη στάση των αγορών θα κρίνει η αρχική επιμήκυνση του σταθμισμένου μέσου όρου ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων

SZ: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της

«Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της», είναι ο τίτλος άρθρου της Saarbrücker Zeitung που αναφέρεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου..

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «παρά την υπόσχεση της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ και του πρώην υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει πιθανότατα από το τρέχον και όπως φαίνεται τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, η Χριστιανική Ένωση δεν προτίθεται να επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό. ‘Το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση όλων των δανείων που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, πρόκειται για περίπου 10 δις ευρώ. Μελλοντικά θα τα επωμιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM. Συνολικά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις ελαφρύνσεις του χρέους ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δις. Εάν επικρατήσει η γραμμή του ΔΝΤ, τότε φτάνουμε στο σημείο που εγώ λέω: μπορούμε και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ’, είπε ο Ρέμπεργκ προς την Saarbrücker Zeitung.[…]

Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δις ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα.

«’Βάση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016’, λέει ο Ρέμπεργκ. ‘Εκεί παρουσιάζονται πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί αυτής της βάσης διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το εύρος της ελάφρυνσης πρέπει να είναι περιορισμένο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευχάριστη οικονομική κατάσταση. Με πλεονάσματα σε δυο διαδοχικές χρονιές τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», σχολιάζει ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, παραπέμποντας στο γεγονός ότι από τα συνολικά 86 δις του τρίτου πακέτου έχουν εκταμιευτεί μέχρι στιγμής περίπου τα μισά.

Η ανακοίνωση που δεν βγήκε

Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή σε άρθρο της ανταποκρίτριάς της στις Βρυξέλλες, Ελένης Βαρβιτσιώτη, αποτελεί πλέον “κοινό μυστικό” ότι το Ταμείο δύσκολα θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η «επίσημη ανακοίνωση που θα έβγαζε το Ταμείο, ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ήταν έτοιμη από το προηγούμενο Σάββατο το πρωί, όταν η συνάντηση του Washington Group, στο περιθώριο του G7 στον Καναδά με θέμα το ελληνικό χρέος, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Τελευταία στιγμή και αφού είχαν ειδοποιηθεί οι δημοσιογράφοι, το Ταμείο ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει τελικά κάποια δήλωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ενώ πρόσθέτει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν εκείνοι που ζήτησαν να μην βγει η ανακοίνωση προκειμένου να μην δημιουργηθεί αναταραχή, ιδίως, στη γερμανική Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει την τελευταία εκταμίευση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ένα πιθανό σενάριο, στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, είναι να δώσει μια “βούλα” βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με χρονική όμως διάρκεια, δηλαδή για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 21 Ιουνίου θα υπάρχουν εξελίξεις.

 

Google+ Linkedin