Σοκάρουν οι ποινές-χάδι στους τρεις που ξυλοφόρτωσαν άγρια τον Γιάννη Μπουτάρη

Οι ποινές-χάδι που επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους τρεις κατηγορουμένους για τον άγριο ξυλοδαρμό του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη έχουν προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση στους νομικούς κύκλους της χώρας -φυσικά και στην έκπληκτη κοινή γνώμη.

Κατά περίπτωση, το δικαστήριο επέβαλε ποινές 14 και 21 μηνών με τριετή αναστολή για τους δύο 20χρονους σπουδαστές, και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως για τον σεσημασμένο 36χρονο, με αποτέλεσμα να… φύγουν σαν κύριοι από το δικαστήριο.

Κρίθηκαν ένοχοι για «διατάραξη κοινής ειρήνης» και «απλή φθορά» οι δύο, και επιπρόσθετα για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» ο τρίτος.

Κατά τους νομικούς κύκλους, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία είναι το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμφθηκαν. Ο άγριος και σκοπούμενος ξυλοδαρμός του κ. Μπουτάρη θα δικαιολογούσε βαρύτερο κατηγορητήριο, άρα και σοβαρότερες ποινές από τη «διατάραξη κοινής ειρήνης» και την «απλή φθορά». Και η απλή παρακολούθηση των βίντεο που υπάρχουν από την επίθεση πείθει ότι δεν πρόκειται για απλή… διατάραξη κοινής ειρήνης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, που εμφανίσθηκαν δακρύοντες και μεταμελημένοι στο δικαστήριο για το «άτυχο περιστατικό», λίγη μόνο ώρα πριν, κατά τη μεταγωγή τους στα δικαστήρια, προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους τον κόσμο και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, σε μια έμπρακτη απόδειξη ότι όχι μόνο δεν είχαν μεταμεληθεί, αλλά και η συμπεριφορά τους μέσα στην αίθουσα ήταν σκηνοθετημένη και υποκριτική.

Όπως δήλωσε δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, το «μήνυμα» που έστειλε η Δικαιοσύνη με την συγκεκριμένη απόφαση μοιάζει να είναι «δείρε χωρίς… να σκοτώσεις, και αν δεν το ξανακάνεις μέσα σε τρία χρόνια, ή αν πληρώσεις κάποια ευρώ, φεύγεις ανενόχλητος…».

Πάντως, όπως επισημαίνουν μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη απόφαση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ξεκινάει από τις κατηγορίες με τις οποίες παραπέμφθηκαν οι δράστες, οι οποίες και «προφανώς μπορούσαν και έπρεπε να είναι βαρύτερες…».

Google+ Linkedin