«Η επιστροφή του Διονύσου»: Ένα μεγάλο αφιέρωμα προς τιμήν του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Tο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, οργανώνει από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2018 στους Δελφούς το αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου» προς τιμήν του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρου Τερζόπουλου.   Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, με κύρια αναφορά «από τις Βάκχες στις Τρωάδες», διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, καθώς και δύο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του τιμωμένου, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, των «Τρωάδων» του Ευριπίδη.

Ως μεγάλη τιμή για το Κέντρο χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος, καθώς ο Θεόδωρος Τερζόπουλος υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 που οργάνωσε το Κέντρο Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, ενώ εκεί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου 1986 οι πολυβραβευμένες του «Βάκχες» του Ευριπίδη, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες.

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανακοίνωσε ότι επιστρέφει φέτος στους Δελφούς, όπου ιδρύθηκε το 1985 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη – μια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση. Οι «Τρωάδες» είναι παραγωγή του Οργανισμού «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017» και παρουσιάστηκε στις 7 και 8 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου.

Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, οι «Τρωάδες» αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.   Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση.

Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν έντεκα ηθοποιοί από έξι χώρες και έξι Κασσάνδρες, προερχόμενες από διχοτομημένες πόλεις – τη Λευκωσία, το Μοστάρ και την Ιερουσαλήμ. Πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Εκάβης η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Οι «Τρωάδες» θα ξεκινήσουν στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στη παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.

Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στη παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου, καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.   «Η φετινή παρουσίαση των Τρωάδων στο αρχαίο θέατρο των Δελφών παρέχει την ευκαιρία για την επαναλειτουργία του εμβληματικού αυτού χώρου, ο οποίος καλείται έτσι να υπηρετήσει και πάλι με ζωντανές εκδηλώσεις την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», τόνισε ο Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Παύλος Καλλιγάς.

Στο αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου  Στο αφιέρωμα «Η επιστροφή του Διονύσου» λαμβάνουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές, σκηνοθέτες και μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Google+ Linkedin