Όταν η λογική πήγε νωρίς για ύπνο…

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 7/5/2018 αποφασίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία (με μοναδική αρνητική ψήφο τη δική μας) η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την πεζοδρόμηση της Π.Τσαλδάρη από Οδό Βαγενά έως Κυανή Ακτή και το επάνω μέρος της πλατείας Αγ.Βλασίου. Αυτά τα οποία είδαμε και ακούσαμε μας ξεπερνούν:
Ακούσαμε στο εύλογο και πιεστικό ερώτημά μας ποιο εντοπισμένο πρόβλημα της πόλης καλείται να λύσει η πεζοδρόμηση και ποιο συνολικό σχέδιο για αυτήν υπηρετεί, την πρωτοφανή απάντηση ότι το έργο αυτό ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής!
Είδαμε να ψηφίζεται πίστωση 10.000 ευρώ για να μας δοθούν 3 σχέδια  πεζοδρόμησης πριν γίνει οποιαδήποτε μελέτη σκοπιμότητας και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία , ώστε να εξετασθεί αν η πεζοδρόμηση  μπορεί να ενταχθεί και να λειτουργήσει προς όφελος της πόλης όπως αυτή είναι δομημένη αυτή την στιγμή!
Είδαμε να αγνοείται και να παραπέμπεται στο μέλλον η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης την οποία προτείναμε. Μια τέτοια πεζοδρόμηση δεν αποτελεί αυτόνομο έργο ,αλλά εντάσσεται και επηρεάζει  ολόκληρο τον ιστό και την φυσιογνωμία της πόλης.
Ακούσαμε ότι το Ξυλόκαστρο δεν έχει πεζόδρομο. Δεν έχει όμως και Μουσείο , σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, στίβο, θέσεις στάθμευσης , λειτουργικές εισόδους κτλ. Ποιος και πότε ιεράρχησε τις ανάγκες  της πόλης; Ποιος και πότε ασχολήθηκε με την πόλη σαν ενιαίο σύνολο;
Ακούσαμε ότι αυτό το έργο πολύ δύσκολα θα γίνει στην παρούσα δημοτική θητεία, αλλά η νέα Δημοτική Αρχή έχοντας στα χέρια της τα σχέδια θα παραλάβει και την διαδικασία.
Είδαμε δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι πολέμησαν λυσσαλέα την διαδικασία του προηγούμενου έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, να προσπαθούν μάταια να υπερασπιστούν μια παρόμοια διαδικασία επιδιδόμενοι σε άψογες αυτοδιοικητικές πιρουέτες. Αφομοιώσαμε πως η εξουσία προκαλεί αμνησία.
Ακούσαμε δημοτικούς συμβούλους στο περιθώριο του Συμβουλίου να μας καθησυχάζουν ψιθυριστά ότι παρά τη θετική τους ψήφο το έργο δεν πρόκειται να γίνει!
Ακούσαμε ότι ο πεζόδρομος θα συνδέει, θα ενοποιεί και θα αναδεικνύει τον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου με το Αρχοντικό Κρινάκου, προφανώς γιατί μετά το έμπρακτο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής είμαστε περήφανοι για την κατάστασή του. Θα μπορούσαμε να αναδείξουμε και την τριγωνική νησίδα δίπλα στην Κυανή Ακτή, ώστε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα την κατάσταση της πόλης μας.

Ακούσαμε τον Δήμαρχο να καταγγέλλει τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας ως τραμπούκο και δημοτικούς σύμβουλους της πλειοψηφίας να τον καθυβρίζουν και  να τον κατηγορούν ως καθοδηγούμενο, γιατί τόλμησε να δηλώσει ότι ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών είναι υποχρεωμένος να  προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του με κάθε νόμιμο μέσο!
Ακούσαμε τον Δήμαρχο να προαναγγέλλει νέο έργο ανάπλασης ύψους 150.000 ευρώ για την πλατεία Αγ.Βλασίου. Προφανώς έχοντας λύσει τα καθημερινά προβλήματα ζωτικής σημασίας, της δημοτικής άρδευσης, των δημοτικών και αγροτικών δρόμων, της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, της δημοτικής Μαρίνας, του πρασίνου, του τριγώνου της παραλίας, των αποθηκών Φραντζή, του κέντρου Νεότητας, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για μία ακόμη ανάπλαση. Αφού εγκατέλειψε την πλατεία αφήνοντας σπασμένα παγκάκια, σαπισμένους πίνακες ανακοινώσεων, ξεραμένα δέντρα και παρτέρια, στρέφει τώρα την προσοχή του σε αυτήν. Τρέμουμε με την ιδέα του τι θα ακούσουν πάλι τα αυτιά μας.
Χθες λοιπόν τα είδαμε και τα ακούσαμε όλα. Μα πάνω από όλα χθες καταλάβαμε γιατί η περιοχή μας οδηγείται στον μαρασμό. Γιατί τα κλειστά μυαλά όπως και οι κλειστές ομπρέλες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν.

Η ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε. Πεπεισμένοι ότι ο γιαλός είναι μια χαρά, είμαστε αποφασισμένοι μαζί με όλους όσους έχουν την ίδια διάθεση, να παλέψουμε για την αλλαγή πορείας και την επαναφορά της λογικής και της προοπτικής στον τόπο μας.

Ανανεωτική Συνεργασία Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Google+ Linkedin