Να ζήσουν ή να πεθάνουν;

Για την πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων (νεονικοτινοειδών) που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών καλούνται να ψηφίσουν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια κρίσιμη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας κρεμόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή από μια κλωστή. Η πλήρης απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων θα καθορίσει το μέλλον των μελισσών.

Καταλυτική ίσως αποδειχτεί τελικά η ψήφος της χώρας μας, που μέχρι χθες δεν είχε διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσει, αν και είχε υποστηρίξει τη μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών το 2013.

«Υπέρ της απαγόρευσης η Ελλάδα»

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες το απόγευμα στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης.

Με τη θετική στάση της Ελλάδας και με όσα είχαν γίνει γνωστά, απαιτούνται μόλις τρεις ψήφοι για να περάσει η απαγόρευση με καθοριστική πλέον τη στάση της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε εκ νέου τη βλάβη που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή στις μέλισσες.

Από τότε που εφαρμόστηκε η πρώτη μερική απαγόρευσή τους το 2013, έχει καταστεί σαφές ότι τα νεονικοτινοειδή παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό, το έδαφος και τα φυτά, διαρρέουν εκτός των ψεκασμένων περιοχών, επηρεάζουν ακόμη και τις άγριες μέλισσες και είναι βλαβερά τόσο με θανατηφόρα όσο και υποθανατηφόρα αποτελέσματα, κάνοντας για παράδειγμα τις μέλισσες να χάνουν τον προσανατολισμό τους και να μην μπορούν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.

Η πλήρης απαγόρευσή τους θα επεκτείνει την τρέχουσα μερική απαγόρευση (σε καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες ή ανθοφόρες καλλιέργειες) σε απαγόρευση για όλες τις καλλιέργειες/χρήσεις, εκτός από τα κλειστά θερμοκήπια.

Η βιομηχανία ζαχαρότευτλων πιέζει έντονα για να εξαιρεθεί.

Η δημόσια στήριξη της απαγόρευσης στην Ευρώπη είναι τεράστια, με 2,6 εκατ. Ευρωπαίους να έχουν υπογράψει ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz και 4,4 εκατ. συνολικά παγκοσμίως, ενώ οι δημοσκοπήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τα 3/4 των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζουν την απαγόρευση.

Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν τελικά τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή, ακόμη και χωρίς ξεκάθαρη ειδική πλειοψηφία.

Ετσι τα κράτη-μέλη έχουν την ευκαιρία να συμπράξουν ή να αντιταχθούν σε κάτι που είναι πιθανό να εφαρμοστεί ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και δεδομένης αυτής της συνθήκης, η Γερμανία και η Αυστρία σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία, ο Μπέρνι, μια γιγάντια φουσκωτή μέλισσα, θα συνοδέψει πλήθος παιδιών σε μια γιορτή για τις μέλισσες, που θα στηθεί μπροστά στο κτίριο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Google+ Linkedin