«Έφυγε» ο «Καπετάν Ερμής» σε ηλικία 100 ετών

Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών, ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως ο «Καπετάν Ερμής» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που στην αντίσταση είχε διατελέσει υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.

Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στη Χρύσω Ευρυτανίας, στα Αγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ.

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), ενώ διατέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.
Η ήττα του ΔΣΕ τον έκανε πολιτικό πρόσφυγα στη Γιουγκοσλαβία και έπειτα στη Ρουμανία. Γύρισε στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

Στη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (του σημερινού ΟΑΣΑ) επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια, ενώ η ταφή του στην Ευρυτανία.

Google+ Linkedin