Σαν σήμερα οι τσιγγάνοι γιορτάζουν την περηφάνια τους.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Εκεί αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρόμ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα. Επέλεξαν μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει την Γή και στην μέση μια ρόδα, αυτήν την ρόδα που αρχικά κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου. και ιδρύθηκαν πέντε επιτροπές οι οποίες θα ασχολούνταν με τα κύρια θέματα των Ρομα όπως εκπαίδευση, στέγαση, γλώσσα κουλτούρα και πολιτισμός.

Οι Έλληνες Ρομά έχουν διαχωρίσει την θέση τους από τους υπόλοιπους Ρομά των Βαλκανίων και δεν επιθυμούν να αναγνωριστούν ως μειονότητα αλλά να αντιμετωπίζονται ως Ρομά ελληνικής καταγωγής.

Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Με την ευκαιρία της 8 ης Απριλίου, της Παγκόσμιας Ημέρας που είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο Ρομά,ας ξαναφέρουμε στο μυαλό μας αυτό το “οικουμενικό χωριό” μέσα  από τη μουσική του Νίκου Κηπουργού που γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας ROM του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (Κρατικό Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου 1990) Η μουσική για την ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη ‘’Rom’’ που αναφέρετε στην ζωή των τσιγγάνων ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συνθέτη και είχε για τραγουδιστές τους Κώστα Παυλίδη, Δώρα Μασκλαβάνου και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι  στο ομώνυμο τραγούδι είναι κάποιου ανώνυμου τσιγγάνου.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=nPemn7YjeZc[/embedyt]

Google+ Linkedin