Ελεύθεροι, παρά τις βαριές καταδίκες σε 500 χρόνια φυλακή

Πρωτοφανής ανατροπή σημειώθηκε στην πολύκροτη υπόθεση του δουλεμπορικού πλοίου «Baris», που τον Νοέμβριο του 2014 είχε εντοπιστεί να πλέει ακυβέρνητο νότια της Κρήτης μεταφέροντας κλειδωμένους στα αμπάρια του 586 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενώ αρχικά στα πέντε μέλη του πληρώματος είχαν επιβληθεί πολυετείς ποινές φυλάκισης (πάνω από 500 χρόνια), χθες το Εφετείο Ηρακλείου έπαψε την ποινική τους δίωξη και ύστερα από φυλάκιση τεσσάρων ετών, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Στο σκεπτικό της απόφασης το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθότι ο εντοπισμός του πλοίου και η σύλληψη των μελών του πληρώματος έγιναν στα διεθνή ύδατα, εκτός δηλαδή της περιοχής δικαιοδοσίας του.

Το «Baris» είχε εντοπιστεί να πλέει 30 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Ιεράπετρας μεταφέροντας στοιβαγμένους, χωρίς φως και επαρκές οξυγόνο, 586 πρόσφυγες και μετανάστες. «Ημουν σε ένα αμπάρι για δώδεκα ημέρες μαζί με πολύ κόσμο. Ο καιρός ήταν πολύ κακός και φοβήθηκα για τη ζωή μου», είχε πει στους άνδρες του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας ένας Ιρανός μετανάστης. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνα της Τουρκίας τη 13η Νοεμβρίου και εξέπεμψε σήμα κινδύνου δώδεκα ημέρες αργότερα.

Google+ Linkedin