Αντίστροφη μέτρηση για το σκάνδαλο Novartis gate

Στις 9 το πρωί της Τετάρτης  21 Φλεβάρη  θα συζητηθεί  στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis gate

Σημειώνεται ωστόσο πως παρότι για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης και της ψηφοφορίες έχει ήδη λάβει αποφάσεις η Διάσκεψη των Προέδρων, η τελική απόφαση για τον αριθμό των καλπών πρόκειται να ληφθεί το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον αριθμό των δέκα καλπών, μία για το κάθε πολιτικό πρόσωπο να παραμένει φαβορί.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση μιζών 50 εκατ. ευρώ της Novartis φέρονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σύμφωνα με το Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, εκτός του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έχει ενημερώσει πως την ίδια ημέρα θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα στείλει υπόμνημα. «Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή άμυνας των εμπλεκόμενων δεν είναι κοινή, παρότι η πλειοψηφία τους έχει θέσει στο στόχαστρο τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως έχει κάνει θεσμικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς έχουν κινηθεί νομικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ ο δεύτερος έβαλε στο στόχαστρό του και τον πρωθυπουργό και των αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται με την υπόθεση.

Όσων αφορά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, σημειώνεται πως ήδη γίνεται λόγος για την ανάληψη της θέσης του προέδρου από τον Θοδωρή Δρίτσα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο στα καθήκοντα του εισηγητή.

Google+ Linkedin