Προκόπης Ντερτιλής : Η κομμωτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού

Προκόπης Ντερτιλής : Η κομμωτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού

Η κομμωτική τέχνη δεν είναι μια απλή χειρωνακτική εργασία. Είναι μια καλλιτεχνική δημιουργική εργασία που απαιτεί και γνώση και ταλέντο. Εδώ και μερικά χρόνια, στο vintage μπαρμπέρικο της Κορίνθου, ο Προκόπης Ντερτιλής διαγράφει μια έντονη πορεία δημιουργίας και στυλ στο χώρο της κομμωτικής τέχνης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο γνωστός Κορίνθιος hairstylist μας μιλάει για την ιστορία της μόδας και την τέχνη της κομμωτικής, που ξεκινάει από πολύ παλιά, σχεδόν από τότε που ο άνθρωπος ασχολήθηκε με την προσωπική του εμφάνιση.
Προκόπη,ποια είναι η βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο έργο (κόμμωση – χτένισμα κ.λ.π) ;
Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο είναι να είμαστε γνώστες της θεωρίας και της πράξης ώστε να μπορούμε έτσι να δώσουμε και στον πελάτη να καταλάβει, πώς και γιατί κάνουμε την κάθε κίνηση, για να μας αναγνωρίσει την ιδιότητα του ειδικού, πράγμα σημαντικό για μας.
Η κομμωτική τέχνη εξελίσσεται μαζί με τις τάσεις της μόδας τα 30s , τα 40s, τα 50s, τα 60s και γενικότερα κάθε δεκαετία που περνάει, σηματοδοτεί και μια αλλαγή στο στυλ του καθημερινού ανθρώπου. Σήμερα ποιες είναι οι νέες τάσεις της κομμωτικής ;
Μ’ αρέσει παρά πολύ αυτή η αναδρομή στις δεκαετίες των 30s ,40s και 50s! Οι vintage αναφορές, τα στοιχεία αλλά και οι λεπτομέρειες εκείνης της εποχής χαρακτηρίζουν τα σημερινά κουρέματα – μια old school μόδα όπως και ονομάζονται! Πάντα σε συνδυασμό με το μοντέρνο barbering, που συνεχώς εξελίσσεται!
Οι κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις κάθε εποχής έδιναν το στίγμα τους στη σχέση των ανθρώπων με την κόμη ;

Η κομμωτική, δηλαδή η τέχνη του κοψίματος και διαμόρφωσης των μαλλιών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνεπώς οι κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις κάθε εποχής έδιναν το στίγμα τους στη σχέση των ανθρώπων με την κόμη. Εξάλλου τα αισθητικά κριτήρια της κόμμωσης αλλάζουν συνεχώς, καθώς η έννοια του ωραίου διαμορφώνεται ανάλογα με τις γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές συγκυρίες. Βεβαίως μέχρι τον 20ο αιώνα, οι μοδάτες κομμώσεις προορίζονταν για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ενώ στις μέρες μας, με την εξέλιξη της τεχνολογίας στην επικοινωνία, όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες έχουν πρόσβαση στις νέες τάσεις της κομμωτικής.
Τι κάνει την κομμωτική τέχνη  να είναι ιδιαιτέρως δημιουργική και πηγαία;
Η τέχνη – καλλιτεχνία, ως ιδιαίτερη σφαίρα δραστηριότητας, προσδίδει στον άνθρωπο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του δημιουργού. Η κομμωτική ανήκει στις τέχνες εκείνες, που δεν αποτυπώνουν σε εικονιστική αναπαράσταση το πραγματικό κόσμο (ζωγραφική τοπίων, προσωπογραφίες, ηλιοβασιλέματα κ.λ.π). Δημιουργεί εκ νέου μορφές και φόρμες χωρίς πρότυπο, που σχηματίζονται στο νου με τη βοήθεια της φαντασίας. Αυτό την κάνει να είναι ιδιαιτέρως δημιουργική και πηγαία. Είναι λοιπόν και ταλέντο.
Κλείνοντας και, αφού σας ευχαριστήσω που μου παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχηθώ για την φετινή χρονιά να συνεχίσεται με την ίδια όρεξη για δουλειά, δημιουργικότητα και περισσότερες επιτυχίες! 
Κι εγώ από την πλευρά μου, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για την κομμωτική τέχνη, που μπορεί, ανά εποχές,οι τάσεις να ορίζουν διαφορετική διάταξη σε τούφες και φράντζες, όμως τα κουρεία παραμένουν ένα κομμάτι του κοινωνικού ιστού. Βεβαίως θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο για την προτίμηση που μου δείχνει όλο αυτό τον καιρό, δίνοντάς μου την ευκαιρία να υπηρετώ με το ίδιο μεράκι την τέχνη που αγαπώ.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr.
Google+ Linkedin