Ο συντοπίτης μας Γιάννης Γαλανόπουλος σκιαγραφεί τη νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς

Ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο είναι χρήσιμο ειδικά τώρα που οι δυνατότητες των δημόσιων φορέων είναι περιορισμένες ;Ποιές καλύψεις μάς παρέχει; Τελικά η συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στο σύγχρονο τρόπο ζωής είναι δεδομένη ;

Μια φρέσκια ματιά στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πάντα καλοδεχούμενη,πολλώ μάλλον αν προέρχεται από ένα νέο ασφαλιστικό σύμβουλο, με σπουδές Οικονομικών Επιστημών,που βλέπει τον  ασφαλιστικό χώρο ως γοητευτικό, αναπτυξιακό και με προσφορά στην κοινωνία…

Στη συνέντευξη που ακολουθεί,ο συντοπίτης μας Γιάννης Γαλανόπουλος σκιαγραφεί το προφίλ ενός επιτυχημένου ασφαλιστικού συμβούλου, απαντώντας παράλληλα για την αναγκαιότητα καλλιέργειας της ασφαλιστικής συνείδησης και την προώθηση της ιδιαίτερης αξίας που έχει η ασφάλιση για το σύγχρονο πολίτη σε όλες του τις δράσεις, είτε αφορούν στην οικογένειά του είτε στην επαγγελματική του δραστηριότητα..

Κύριε Γαλανόπουλεριν λίγες μέρες είχαμε τον εορτασμό της Ημέρας Ασφάλισης 2017. Εσείς πως βλέπεται την νέα εποχή της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε μέσω αυτής της συνέντευξης. Η αλήθεια είναι πως η ιδιωτική ασφάλιση σαν θεσμός ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο τα χρόνια που έχουν περάσει. Πολλά εκατομμύρια ευρώ δίνονταν και δίνονται κάθε χρόνο σε αποζημιώσεις σε όλους τους κλάδους της ασφάλισης όπως πχ. το αυτοκίνητο ,η υγεία , η ανικανότητα για εργασία κτλ. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι κάποτε υπήρχε ο φίλος , ο γείτονας , η οικογένεια ή μια δυνατή αποταμίευση για να καλύψει τις ανάγκες του απρόβλεπτου παράγοντα . Πλέον κάθε οικογένεια ή τρίτος ή οποιοσδήποτε εν τέλει αδυνατεί να βοηθήσει χρηματικά κάποιον άλλον αφ ενός γιατί αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά προβλήματα αφ εταίρου λόγου της ακρίβειας των πάντων γύρω μας σε σχέση με παλαιότερα και έτσι καταλαβαίνουμε πως μια ζημιά οικονομικής φύσης δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις αρνητικού πρόσημου στο εισόδημα του κάθε νοικοκυριού. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο σήμερα και στο μέλλον πιο πολύ από ποτέ .

Πείτε μας δυο λόγια για την  προσωπική σας διαδρομή στην ασφαλιστική αγορά ; 

Το όνομά μας υπάρχει στην τοπική αγορά από το 1985 περίπου λόγω της ασφαλιστικής δράσης του Ευάγγελου Γαλανόπουλου .Το 1991 το όνομα αυτό άρχισε να δουλεύει πιο ενεργά λόγω τη αρωγής της Γεωργίας Παπαγιαννοπούλου και το 2005 στήθηκε το γραφείο μας στην Φιλλύρα 8 στο Κιάτο Κορινθίας με την μορφή που το ξέρετε σήμερα .Στην συνέχεια η προσωπική μου εκπαιδευτική σταδιοδρομία σαν απόφοιτος  Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Πατρών ολοκλήρωσε έναν εργασιακό πυρήνα όπου μέχρι σήμερα δουλεύουμε οικογενειακά και με συνοχή με μόνο στόχο την εκπλήρωση των οικονομικών αναγκών των ασφαλισμένων μας. Στην πορεία πραγματοποιήθηκε μια ευχάριστη συνεργασία ,το 2015, με την εταιρία ασφαλιστικών συμβούλων  My Life Partners με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Φαραό όπου από εκεί και πέρα ανήκουμε σε μια αγκαλιά η οποία γιγαντώνει αυτήν την προσπάθεια υπέρ των ασφαλισμένων μας αλλά και όλων των συνεργατών μας όπως φυσικά και εμάς με μια επιπλέον έδρα στην Αθήνα τα κεντρικά γραφεία της  My Life Partners στο Περιστέρι .

Από την εμπειρία σας ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν κυρίως οι ασφαλισμένοι;

Με αυτήν την ερώτηση μου δίνετε την δυνατότητα να μιλήσουμε πιο ανοιχτά για τις οικονομικές ανησυχίες του κόσμου .Η αλήθεια είναι πως στατιστικά μέχρι σήμερα η ανάγκη για αποταμίευση /σύνταξη και η ανάγκη για νοσήλεια είναι κυρίαρχου ενδιαφέροντος. Η ασφάλιση νοσηλείας έχει ενδιαφέρον για κόσμο ο οποίος δεν έχει δημόσιο φορέα ή  για κόσμο που θέλει να έχει δίπλα του επικουρικά τον δυνατό ιδιωτικό φορεά. Το ζήτημα της σύνταξης είναι πιο ξεκάθαρο. Και παρουσιάζεται με μια ερώτηση προς τους εαυτούς μας.Θα μου φτάνει η κρατική σύνταξη για να ζήσω μετά τα εξηνταπέντε ? Επίσης  σοβαρό είναι το θέμα της γενικής αποταμίευσης . Από γονείς που θέλουν να απαλλαγούν από τα μελλοντικά έξοδα σπουδών των παιδιών τους έως ανθρώπους που θέλουν να έχουν μια αποταμίευση για ώρα ανάγκης που να εξυπηρετήσει την δουλειά τους ή μια μελλοντική ζημιά ή οτιδήποτε χρειαστεί κάποιος.  Από εκεί και πέρα από τις συνεδρίες ανάδειξης αναγκών με τους ασφαλισμένους μας αντιλαμβανόμαστε πως η ανικανότητα για εργασία πρόσκαιρα ή μόνιμα έχει μεγάλη σημασία για αυτούς διότι ειλικρινά αν σκεφτείτε πόσα προβλήματα οικονομικά έχει σήμερα μια οικογένεια φανταστείτε πόσα πολλά περισσότερα προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσει εάν κάποιο άτομο δεν μπορεί να παράγει χρήματα ή αν χρειαστεί αυξημένη φροντίδα λόγω μιας μόνιμης βλάβης .Και αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κουβέντα αυτήν μπορούμε να πούμε ότι το άγχος του γονιού κάποιες φορές ξεπερνάει την ίδια του την ζωή. Ξέρετε , έχουμε πολλούς ασφαλισμένους που δεν μπορούν πληρώσουν συμβόλαιο νοσηλείας ή δεν το θεωρούν απαραίτητο και προτιμούν να καλύψουν το χρηματοοικονομκό κενό που θα δημιουργηθεί από μια άτυχη απώλεια ζωής .Θα ακουστεί περίεργο αλλά τα συμβόλαια παροχής χρημάτων στην οικογένεια λόγω απώλειας ζωής του προστάτη της είναι εκεί όταν κανένας άλλος δεν θα είναι.

Ένα άλλο κομμάτι που αφορά πολύ κόσμο και η ελληνική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει είναι το καυτό θέμα των ενυπόθηκων δανείων. Για παράδειγμα πήρα ένα δάνειο για να φτιάξω ένα σπίτι. Η τράπεζα με υποχρεώνει να το ασφαλίσω και κατά συνέπεια μέσα στην δόση του δανείου κάθε μήνα μου προσθέτει και μια ασφάλεια πυρός. Εμείς αυτό που προσφέρουμε είναι την ίδια ασφάλεια με πολλές περισσότερες καλύψεις και τις περισσότερες φορές με τιμολόγια που αγγίζουν και τα μισά χρήματα σε σχέση με τις τραπεζικές ασφάλειες. Και αφού κάνω μια τέτοια ασφάλεια έχω κερδίσει τρία πράγματα : επιπλέον καλύψεις για το σπίτι που πήρα δάνειο που με τόσο κόπο πληρώνω και άρα με ενδιαφέρει η ακαιρεότητά του, μια πολύ φθηνότερη ασφάλιση λόγω της σχέσης που προανέφερα, νομιμότητα στο δανειακό καθεστώς που βρίσκομαι με την τράπεζα και όλα αυτά να εξυπηρετούνται από επαγγελματία Ασφαλιστικό σύμβουλο που ξέρω ότι θα είναι δίπλα μου 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα 365 ημέρες τον χρόνο.

Φυσικά οι ασφαλίσεις οχημάτων παραμένουν επίκαιρες αφού η πρωτοβουλία του ασφαλιστικού συμβούλου να προστατέψει τον ιδιοκτήτη σε ώρα ζημιάς είναι ένα καυτό θέμα.

Επιπρόσθετα η επένδυση χρημάτων παρουσιάζει μεγάλη αύξηση για τον λόγο ότι τα κεφάλαια που υπάρχουν σήμερα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν πάλι άρα μια δυνατή επένδυση στο εξωτραπεζικό σύστημα μου παρέχει ασφάλεια λόγω του ότι δεν επηρεάζεται από πολιτικούς παράγοντες και φυσικά γιατί η αποταμίευση στο ‘’μπαούλο ΄’’ δεν μου δίνει αφ ενός κέρδος και αφ ετέρου έχω υπεραυξημένο κίνδυνο απώλειάς της.

Τέλος οι καλύψεις αστικών ευθυνών για επαγγελματίες ή για ηλεκτρονικά δεδομένα σηματοδοτούν την εισαγωγή ενός διχτιού προστασίας σε ανάγκες που παλαιότερα δεν υπήρχαν και από εδώ και πέρα είναι πραγματικότητα.

Μπορεί η ασφαλιστική αγορά να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υγεία και τη σύνταξη; 

Όπως προανέφερα κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε να εκπληρωθούν. Το κομμάτι της υγείας έχει πολλές πλευρές. Η ακαιρεότητα της υγείας ας πούμε είναι αναγκαία για να ζούμε καλά. Το κόστος από την άλλη πλευρά τεράστιο. Οπότε έχουμε μπροστά μας αν μου επιτραπέι δύο ειδών ασφαλισμένους .Εκείνους που δεν καλύπτονται δημόσιο φορέα ή δεν τον πληρώνουν και άρα έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία και εκείνους που παρ ότι έχουν δημόσιο φορέα θα θέλανε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη κάλυψη από τον ιδιωτικό ο οποίος αξίζει να σημιωθεί πως αναλαμβάνει τα κόστη σε Ελλάδα και στο Εξωτερικό εάν το θέλουμε. Πιστεύουμε πάρ όλα αυτά πως ο συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού φορέα είναι η αποτελεσματικότερη σύνθεση προστασίας .Μια άλλη πλευρά της ζωής είναι η ίδια της η ολότητα. Για παράδειγμα έχουμε ασφαλισμένο ο οποίος φέρνει εισόδημα στο σπίτι του 20000 τον χρόνο. Εάν αυτό το εισόδημα εξαφανιστεί λόγω απώλειας ζωής ή ανικανότητάς του να δουλέψει πολλάπλασιάστε τα χρόνια για τα οποία θα δούλευε στο μέλλον επί των 20000 χιλιάδων ευρώ και θα δείτε πόσα πολλά πολλά χρήματα θα λείψουν από το νοικοκυριό του εάν πάθει κάτι , και αν υπάρχουν και δανειακές εκκρεμότητες εκεί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Την στιγμή που το δημόσιο αυτήν την στιγμή παρέχει μερικές δεκάδες ευρώ τον μήνα για μόνιμες αναπηρίες ή για ανθρώπους που δεν έχουν τον σύντροφό τους πλέον , θα αντιληφθείτε πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια ασφάλιση.

Τώρα στο θέμα της σύνταξης και την αποταμίευσης θα δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο αντιληπτή η κατάσταση. Εάν ρωτήσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δουλεύει για 900 ευρώ τον μήνα πως τα βγάζει πέρα θα μας πεί ότι δύσκολα τα καταφέρνει. Και είναι αλήθεια. Φανταστείτε λοιπόν εάν είστε αυτός ο άνθρωπος ότι αφού βγάζετε 900 ή 1000 ή και 1500 (θα δείτε ότι δεν έχει διαφορά ) και τα χαλάτε όλα για το κόστος διαβίωσης πώς θα διαμορφωθεί η ζωή σας όταν ξαφνικά από την μέρα της σύνταξης κάποιος θα μας επιβάλλει ότι πρέπει να ζήσετε με 300 ή 400 ή 500 ευρώ ???Ακούγετε τρελό αλλά έτσι είναι. Όταν οι ανάγκες τις καθημερινότητας μου κοστίζουν σήμερα σχεδόν όλο το μηνιάτικό μου φανταστείτε τις συνέπειες της καθημερινότητάς μου όταν την επομένη μέρα της σύνταξης η ζωή μου θα συνεχίζει να κοστίζει τόσο όσο πριν αλλά εγώ θα παίρνω τα μισά ή πολύ λιγότερα…Και για άλλη μια φορά θα είμαι μόνος μου να το αντιμετωπίσω. Γι αυτό και πρέπει κάπως να δράσω από τώρα. Να σκεφτώ τι χρήματα μπορώ να αποθηκεύσω σήμερα για να έχω πολλαπλάσια αύριο.

Ο Έλληνας καταναλωτής είναι ενημερωμένος για το ρόλο και τα προγράμματα της ασφαλιστικής αγοράς; Τι περισσότερο πρέπει να γίνει;

Έχουμε την εντύπωση πως ο Έλληνας είναι αρκετά ενημερωμένος για τα προγράμματα της ασφαλιστικής αγοράς. Το θέμα του ρόλου όμως της ασφαλιστικής αγοράς είναι αυτό που νοσεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς επειδή ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς μέχρι σήμερα ανακυκλώνεται από τους ασφαλιστικούς συμβούλους έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής φαινόμενο. Ο κάθε επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής προσαρμόζει την δουλειά αυτήν στα δικά του τα μέτρα ,όπως κι εμείς άλλωστε, ενώ στην ουσία είναι μια δουλειά που έχει δικιά της σειρά και μεθοδολογία. Εμείς έχουμε δεχθεί αυτήν την σχέση και είμαστε θωρακισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το επάγγελμα με πάθος και επαγγελματισμό έτσι ώστε να αναδυθεί η πραγματική αξία και το κύρος αυτού του επαγγέλματος .Τώρα όσον αφορά την πληροφόρηση του κόσμου το δικό μας μοντέλο εργασίας διέπετε από μια διαδικασία που την ονομάζουμε ανάδειξη χρηματοοικονομικών αναγκών και τα προγράμματα συνθέτονται σε ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικού σχεδιασμού ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με αυτό που χρειάζεται και που μπορεί να πληρώνει .Δηλαδή με μοναδικό παράγοντα τις ανάγκες και όχι την ασφάλιση. Στην ουσία η ασφάλιση είναι το όπλο για να νικήσουμε την κακιά στιγμή . Αυτό που πρσφέρουμε στον ασφαλισμένο είναι ένας συμβουλευτικός σχεδιασμός ο οποίος έχει βάση μόνο εάν τον βοηθήσουμε να καταλάβει τις ανάγκες του ο ίδιος και όχι να προωθούμε τον φόβο αυτών εμείς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η δουλειά αυτή είναι συμβουλευτική παροχή υπηρεσιών και όχι πώληση. Φανταστείτε πως παρέχουμε ‘’οικονομικό check upαναγκών ‘’ στον ασφαλισμένο όπου με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την οικονομική του υγεία όπως αντίστοιχα υπάρχει το service στο αυτοκίνητο, το νοσοκομειακό check up κτλ.

Τελικά τι είναι αυτό που «πουλάει » , το όνομα της εταιρείας, η ποιότητα των προϊόντων ή ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος;

Η αλήθεια είναι πως ο συνδυασμός των τριών που αναφέρατε είναι αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος . Δηλαδή μια δυνατή εταιρία με ένα καλό ασφαλιστικό προιόν και ένας σύμβουλος που στέκεται δίπλα στον ασφαλισμένο είναι η καλύτερη δυνατή λύση . Παρ όλα αυτά επειδή η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας και του προιόντος που χρειάζεται κάποιος είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ κόπο και γνώση εκεί εμφανίζετε  η μια διάσταση χρησιμότητας του ασφαλιστικού συμβούλου. Να έχουμε δηλαδή έναν άνθρωπο δίπλα μας ο οποίος θα μας βοηθήσει να προστατευτούμε μέσα από την συμβουλευτική παροχή όπως προαναφέραμε αλλά και να βρίσκει αυτός για εμάς καλές εταιρίες με καλά προιόντα. Να το πούμε πιο απλά με ένα παράδειγμα. Όταν πάμε σε έναν ιατρό πάμε για να μας πει από τι ακριβώς νοσούμε ή και για προληπτικούς λόγους(συμβουλευτική) και στο τέλος για να μας προτείνει την ιδανικότερη φαρμακευτική αγωγή(ασφαλιστική εταιρία και ασφαλιστικό προιόν). Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι ο κόσμος σήμερα είναι κορεσμένος από πληροφόρηση και πολιορκείτε καθημερινά από χιλιάδες προιόντα που αποσπούν την προσοχή του και εξαντλούν την υπομονή του. Εμείς από την άλλη πλευρά πιστεύουμε πως ο ασφαλιστικός σύμβουλος έχει κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνία μιας και έχει την ιδιότητα να προσφέρει ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις στον ασφαλισμένο ώστε να ξέρει κι εκείνος ότι δεν χρειάζεται να τρέχει και να ανησυχεί για τις ασφαλιστικές στου ανάγκες.

Δηλαδή με λίγα λόγια ,οραματιζόμαστε μια κοινωνία με επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους οι οποίοι θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να πετύχει χρηματοοικονομικούς στόχους και να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο μέσα από τις δικές του δυνάμεις και όλο αυτό να δημιουργήσει μια κοινωνία πιο ασφαλή για το παρόν και το μέλλον.

Στόχος μας είναι μέσα απο αυτό το γραφείο α ασφαλιστικός σύμβουλος να παρίσταται σαν φυσικός υποστηρικτής την ώρα της ζημιάς σε ότι αφορά την περιουσία , την ζωή αλλά και στα οικονομικά πλάνα του ασφαλισμένου και άρα όλης της κοινωνίας και όλο αυτό να παίρνει δράση μακροχρόνια με γνώμονα την καλή θέληση και την εμπιστοσύνη αμφότερα.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη οφείλω να παραδεχθώ ότι η αυθεντικότητα του λόγου σας με έπεισε ότι το επάγγελμα του ασφαλιστικού σύμβουλου είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα του μέλλοντος! Κύριε Γαλανόπουλε,σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ! Εύχομαι τα καλύτερα στην εφημερίδα σας και όλοι μαζί ας ελπίσουμε σε έναν κόσμο που ο άνθρωπος θα χαμογελάει πιο πολύ….


Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr. 
Google+ Linkedin