Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της, αλλά αμέσως ανέστειλε το πολιτικό αποτέλεσμα !

Η  Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της, αλλά αμέσως ανέστειλε το πολιτικό αποτέλεσμα !

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αναστολή αυτή μπορεί να διαρκέσει ώς και τρεις εβδομάδες, και αν δεν υπάρξει και ύστερα από αυτό το διάστημα κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις που προτείνονται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μονομερή διακήρυξη της εθνικής της κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες  πηγές, τις επόμενες ημέρες η καταλανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκτήσει διεθνή ερείσματα, αν και ώς τώρα δεν έχει καταφέρει να βρει ισχυρούς πολιτικούς υποστηρικτές για να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία ανεξαρτησίας.

Στο μεταξύ, βέβαια, η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κινητοποιήσει ολόκληρο τον δικαστικό μηχανισμό της ενάντια στους καταλανικούς θεσμούς, κάτι που σημαίνει ότι η καταστολή μπορεί να «αγριέψει» και πάλι τις επόμενες ημέρες.

Google+ Linkedin