Καινοτόμες εφαρμογές μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των τυφλών

Καινοτόμες εφαρμογές της ιατρικής πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των τυφλών.

Αυτές οι εφαρμογές, που προς το παρόν δεν διατίθενται ευρέως, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «3rd Thessaloniki-Moorfields revision course in Ophthalmology» το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Οφθαλμολογικής Έρευνας του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας-Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica της Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αξιοποιείται για τη δημιουργία προγραμμάτων, ώστε οι τυφλοί να διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν όμως και πιο απλές καινοτομίες, όπως είναι η χρήση ειδικών αισθητήρων που τοποθετούντα πάνω στα λευκά μπαστούνια ή σε ένα καπέλο. Μάλιστα, μία καινοτομία μαθητών του σχολείου “Αριστοτέλειο” της Θεσσαλονίκης, που είχε αποσπάσει βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας, βραβεύτηκε στη διάρκεια του συνεδρίου. Οι μαθητές σχεδίασαν μαζί με τους καθηγητές και με αντίστοιχους επιστήμονες έναν αισθητήρα που μπαίνει σε ένα κοινό καπέλο και ειδοποιεί το τυφλό άτομο που το φοράει για τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός στη παιδοφθαλμολογία και τον στραβισμό, οφθαλμίατρος, Νικόλαος Κοζέης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου.

Google+ Linkedin