Έντονος προβληματισμός για το ρεκόρ αποχής στις Γαλλικές εκλογές

Τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών δεν μοιάζουν καθόλου ευχάριστα για το μέλλον της Γαλλίας και πρώτα απ’ όλα για το μέλλον των Γάλλων εργαζομένων και της νεολαίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομιλούν για μια νέα εκδοχή καθεστώτος «Vichy» στη Γαλλία, υπονοώντας ότι η Γαλλία του Macron θα είναι πιστός ακόλουθος της Merkel και του Schaeuble.

Προβάδισμα για το νεοφιλελεύθερο κόμμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron La Republique en Marche (ΡΕΜ) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ipsos-Sopra Steria για τη γαλλική τηλεόραση και το Radio France, το κόμμα του Macron συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 32,2%. Άλλες εκτιμήσεις του δίνουν ποσοστό έως 32,9%.

Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 21,5%, το Εθνικό Μέτωπο με 14%, η Ανυπόκτακτη Γαλλία με 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 10,2%.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει την 6η θέση με 3% και ακολουθούν οι Οικολόγοι – Πράσινοι με 3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του Macron συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Ωστόσο, όπως σημειώνει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τις ψήφους στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο, μεγάλος «νικητής» του πρώτου γύρου των εκλογών είναι η αποχή, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έφτασε το 51,6% -πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Google+ Linkedin