«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ δημάρχων και Σκουρλέτη

Εκτός ελέγχου τείνει η κατάσταση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ στο φόντο των επικείμενων αλλαγών στον Καλλικράτη.

Ένταση προκλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, πριν από προγραμματισμένο ραντεβού των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συνάντηση να μην πραγματοποιηθεί.

Μετά από έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περισσότερους από 50 δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη τη χώρα, μετέβη στο υπουργείο για συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί να δεχθεί μόνο το ολιγομελές προεδρείο, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος από ορισμένους αιρετούς που κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους.

«Είναι ο μοναδικός υπουργός Εσωτερικών, που με τόσο προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει άμεσα ο πρωθυπουργός να αποπέμψει τέτοιες συμπεριφορές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κατά την αποχώρηση των αιρετών από το υπουργείο.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η ΚΕΔΕ  προχώρησε σε  Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου και εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση “στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων” .

Στο ίδιο ψήφισμα χαρακτηρίζεται “προσβλητική και απαξιωτική απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, η “άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπεία των δημάρχων από όλη την Ελλάδα”. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η στάση του αυτή “αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για την μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης”, η οποία όμως “δεν μπορεί να περιμένει”.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η ΚΕΔΕ “έχει ανταποκριθεί έγκαιρα. Με συνέπεια έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις”. Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, “αποτελεί την αφετηρία ενός αγώνα που στο τέλος του θα βρει την αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή” τονίζεται στο ψήφισμα.

Google+ Linkedin