Εγκαινιάζεται το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης», στη γενέτειρα του ήρωα του ΚΚΕ.

Εγκαινιάζεται σήμερα ,Δευτέρα 27 Μάρτη,στις 12 το μεσημέρι,το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης», στη γενέτειρα του ήρωα του ΚΚΕ, την Αμαλιάδα.

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, που πριν από 22 χρόνια είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Ήλιδας,από τον γιό του Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά και εν συνεχεία χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.  

Στα σημερινά εγκαίνια θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στα εγκαίνια θα παραστούν επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά,ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνύπαρξη του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αρκετές είναι οι φωνές οπαδών και φίλων του ιστορικού κόμματος της αριστεράς οι οποίοι πιστεύουν ότι επιχειρείται καπηλεία από την κυβέρνηση για να διατηρηθεί το αριστερό της προφίλ. 

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στις 22 Δεκέμβρη του 1915 και εκτελέστηκε στις 30 Μάρτη του 1952. 

Ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, στο οποίο εντάχθηκε στα 19 του. Κυνηγήθηκε από τη μεταξική δικτατορία και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου.Υπήρξε σημαντικό στέλεχος του ΔΣΕ, καθώς ήταν πολιτικός επίτροπος μεραρχίας. Η δίκη που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις.

Google+ Linkedin