Ο kavos news τιμά τη Μέρα της Γυναίκας

Η ανάρτηση  που επιλέξαμε για να τιμήσουμε την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια συζήτηση της Κλάρα Τσέτκιν με τον Βλαντίμιρ Λένιν για το «Γυναικείο Ζήτημα». Η συζήτηση έγινε στα 1920, κατά την περίοδο διεξαγωγής του Β’ Συνεδρίου της Γ’ Κομμουνιστικής Διεθνούς. 

Η Κλάρα Τσέτκιν γεννήθηκε στις 5 Ιούλη του 1857 στο Βιντεράου της Σαξωνίας. Από νωρίς ενδιαφέρθηκε για το σοσιαλιστικό κίνημα και τη μαρξιστική θεωρία. Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς και το 1890 ηγήθηκε του γυναικείου κινήματος. Από το 1920 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και εξέδιδε τη γυναικεία επιθεώρηση «Η Ισότητα».

Με δική της πρόταση, στη Β` Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στη μνήμη των εργατριών από τα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης που έκαναν διαδηλώσεις και απεργίες διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση του ωραρίου εργασίας, εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία, θέτοντας επιπλέον ζητήματα για την εκμετάλλευση και τις φυλετικές διακρίσεις.

Τη συζήτηση με τον Λένιν, κατέγραψε η Κλάρα Τσέτκιν στο «Σημειωματάριό» της και ολοκληρωμένα την έγραψε στα 1925, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Β.Ι.Λένιν.. περισσότερα »

Google+ Linkedin