Η φιλανθρωπική διάσταση της “Θεοπροσφοράς” και… η συμβολική προσφορά του Βατοπαιδινού Εφραίμ !

Χαρακτηριστικό και αυτής της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων ήταν για μία ακόμη χρονιά η διοργάνωση κάθε είδους «φιλανθρωπικών εκδηλώσεων» με επιφαινόμενο στόχο την «εξασφάλιση χαράς» στους άνεργους, τους άστεγους και γενικότερα τους διαρκώς αυξανόμενους φτωχούς της πάλαι ποτέ «ισχυρής Κορινθίας».

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η τοπική μας Μητρόπολη,που σε συνεργασία με την εταιρεία Rap Media προχώρησε στη δημιουργία “Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων” με την ονομασία  “Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ” .

Ίσως εδώ ταιριάζει απόλυτα και η ρήση του Ντομ Χελδερ Καμάρα:“Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή.”

Μάλιστα όπως μετέδωσε το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων dogma.gr (δείτε ΕΔΩη φιλανθρωπική διάσταση της “ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ”, που δημιούργησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου με την  μιντιακή στήριξη των αδελφών Ραψωματιώτη υπερέβη τα στενά όρια της τοπικής αστικής φιλανθρωπίας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως λέγεται στα επιχειρηματικά σαλόνια… και συγκίνησε ακόμα και τον Βατοπεδινό ηγούμενο  Εφραίμ (γνωστός και ως εμπνευστής του οικογενειακού παιχνιδιού mission Vatopehdion) ,που με μια πράξη φιλίας – μεταξύ παλαιών γνωστών – πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Διονύσιο, συμβολικά …ένα τόνο κοτόπουλα !! 

** Για όσους δεν γνωρίζουν το “mission Vatopehdion” είναι ένα φιλανθρωπικού χαρακτήρα παιχνίδι ,από την πώληση του οποίου το 30% των κερδών διατίθεται για να αγοραστούν ρούχα για τους φτωχούς! Διαδραματίζεται στην παρακμιακή Ελλάδα του 2009. Κύριος χαρακτήρας είναι ένας άνθρωπος που γίνεται παπάς και ανεβαίνει στην ιεραρχία της εκκλησίας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να κάνεις τον παίχτη σου τον απόλυτο αρχι-gangster της εκκλησίας, να πουλάς μίζες, να δωροδοκείς, να εκμεταλλεύεσαι κομμάτια γης, να αγοράζεις και να πουλάς νησιά, να παίζεις στα χαρτιά ηπείρους κ.α. Επίσης, αλλάζεις level τον χαρακτήρα σου άμα έχεις ορισμένα πράγματα όπως exp, κότερα, νήσους, ελικόπτερα, μονές κλπ.

Πως είναι δυνατόν μετά και από αυτή την φιλανθρωπικού χαρακτήρα πράξη του Βατοπαιδινού ρασοφόρου η εταιρεία Rap Media,αλλά και τα άλλα τοπικά ΜΜΕ που στήριξαν την “Θεοπροσφορά” να μη πείστηκαν ότι άδικα κατηγορήθηκε ο ηγούμενος ότι κατέχει off shore ! Εξ άλλου αφού κατείχε τη Βιστωνίδα, πώς μπορούσε να ΜΗ φτιάξει εταιρείες off-shore, στο βουνό θα τις έφτιαχνε;

Για να σοβαρευτούμε όμως και προς αποφυγή παρερμηνειών…αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόσκαιρο βόλεμα των αναξιοπαθούντων έχει την δική του αξία στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα – αρκεί να είναι μια προσωρινή λύση εν αναμονή της μόνιμης, που καθοδηγείται από την άνευ όρων αγάπη για όλους τους ανθρώπους, και τον άνευ όρων σεβασμό όλων των ανθρώπων…

Σε καμιά περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της “Θεοπροσφοράς” συνδέεται σώνει και καλά με την πολυσχιδή προσωπικότητα του Βατοπαιδινού ρασοφόρου ή με μια απεριόριστη υποκρισία…του Μητροπολίτη Κορίνθου ή των ιδιοκτήτων της Rap Media ,που δεν έχασαν την ευκαιρία να διαφημίσουν το κοινωνικό προφίλ των εταιρειών τους μέσω της «Θεοπροσφοράς»…

Βεβαίως οφείλουμε να  αντιπαραβάλουμε τι έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο βιβλίο του “Λαοί της Ευρώπης”«Ο χριστιανισμός απέτυχε παταγωδώς να εγκαθιδρύσει στον κόσμο μία κοινωνία αγάπης, όπως επαγγελόταν τουλάχιστον μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα, διότι αντιλαμβάνεται την αγάπη σαν πρόβλημα καλής προαίρεσης των καλών χριστιανών, και όχι σαν πρόβλημα αλλαγής των απάνθρωπων κοινωνικών συνθηκών, που δεν σου επιτρέπουν να είσαι καλός ακόμα και όταν πολύ το θέλεις, ακόμα κι όταν είσαι πράγματι καλός για να διαπιστώσεις τη θλίψη πως η καλωσύνη σου είναι σταγόνα στον ωκεανό της κακότητας, και χάνει αυτομάτως το νόημά της μέσα σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο»

Πως όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε με την καλοδουλεμένη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ των γνωστών blogger (ΕΔΩ) που προτείνουν σε μία κοινωνία που θέλει νέα πρότυπα και αξιόπιστους θεσμούς να αναπαραγάγει ευγνώμονες ζητιάνους ! 

Προφανώς αυτούς τους «ανιματέρ» του ανθρωπισμού η κοινωνία δεν τους χρειάζεται..ούτε τους «σελέμπριτι» του πλούτου και της «γκλαμουριάς» χρειάζεται για να αφυπνιστούν τα ανθρωπιστικά ανακλαστικά της. 

Η κοινωνία χρειάζεται μηχανισμούς εξάλειψης της φτώχειας, της ανισότητας και της περιθωριοποίησης. 

Συζητάει κανείς γι’ αυτό;

Συζητάει κανείς για την «αλληλεγγυότητα» ως πολιτική θέληση της κοινωνίας να αντιπαρατεθεί στο κράτος, δηλαδή στην πραγματικότητα να γίνει πιο ισχυρή από αυτό ;

Google+ Linkedin