Η δημόσια διαβούλευση και το δημόσιο δούλεμα…από τον δήμαρχο Σικυωνίων !

Μετά από αίτημα της περιφέρειας Πελοποννήσου  η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σικυωνίων συνεδριάζει την Τετάρτη 2 Νοέμβρη ,προκειμένου να εκφράσει την γνώμη της για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «ΛΙΜΕΝΑΣ ΚΙΑΤΟΥ» (ολοκλήρωση Αναγκαίων Έργων Προστασίας),που αφορά το ξεπούλημα του λιμανιού  του Κιάτου.

Όπως είναι γνωστό το  ξεπούλημα του λιμανιού  μεθοδεύτηκε εν κρυπτώ βήμα – βήμα…  από τις 5 Νοέμβρη 2014 ,όταν το Λιµενικό Ταµείο Σικυωνίων έδωσε εντολή σε μελετητικό γραφείο (με  απ΄ ευθείας ανάθεση) να  εκπονήσει master plan και να προετοιμάσει τον φάκελο χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου»,χωρίς βεβαίως να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση ,αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για την σκοπιμότητα  Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών,στο λιμάνι του Κιάτου !

Η χρήση του Λιμανιού έτσι όπως έχει προταθεί από το Λιμενικό Ταμείο και έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι η εξής :Εκμετάλλευση της λιμενολεκάνης με τη χωροθέτηση εντός αυτής τουριστικού λιμένα δυναμικότητας περίπου 150 σκαφών  –  Με ταυτόχρονη πρόβλεψη ,εφόσον βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η ανάγκη…. δημιουργίας διευρυμένου ακρομωλίου αναγκαίου για την αναστροφή των φορτηγών οχημάτων που θα εξυπηρετούν το φορτηγό πλοίο.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε, ποιος ιδιώτης επενδυτής θα ρωτήσει τον Σταματόπουλο…. αν εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η ανάγκη ή ποιο Business Plan είναι αποτελεσματικότερο,ώστε να κερδίσει ο επενδυτής περισσότερα χρήματα ;

Το πολύ πολύ να του δώσει κανένα έπαινο  «νεροκουβαλητή» !!

Μα γιαυτό και η εντολή του δημάρχου δόθηκε για προετοιμασία φακέλου χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου και όχι για μικτή χρήση εμπορικού και τουριστικού λιμένα,όπως προσχηματικά και ετεροχρονισμένα πρότεινε στο  Δημοτικό Συμβούλιο ,προκειμένου να ρίξει  στάχτη στα μάτια των λιμενεργατών,των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κιάτου,αλλά και των πολιτών, που ποτέ δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους στον πολιτικό κομπογιαννιτισμό του δημάρχου …

Να σημειώσουμε επίσης ότι ήδη έχει εγκριθεί  η χρηματοδότηση επέκτασης κατά 40,00 μ. του προσήνεμου μώλου του αλιευτικού καταφυγίου,συνολικού προϋπολογισμού 870.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).  

Σύμφωνα όμως  με το Διαύγεια  (δείτε ΕΔΩ) ΦΟΡΕΑΣ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ του εν λόγω έργου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ – ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ  (Γενική Γραμματεία Υποδομών) και ειδικότερα α) Προϊσταμένη Αρχή ειναι η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και β) Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι η  αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Βεβαίως και ο δήμαρχος Σικυωνίων,προεξοφλώντας τη σκοπιμότητα του έργου,αλλά και τη «λαϊκή αποδοχή», φρόντισε να  βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο συμφωνητικό ΕΔΩ ,που αφορά την γενική διάταξη έργων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης , αλλά και να παραγγείλει και να παραλάβει για το καλό μας…ένα σωρό μελέτες που βάρυναν τον προϋπολογισμό του Δημοτικού  Λιμενικού  Ταμείου  Σικυωνίων !

Ο Σπύρος παρέλαβε την  μελέτη με τίτλο «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» , έναντι αμοιβής δέκα τριών χιλιάδων οκτακοσίων ευρώ (13.800 €) πλέον του Φ.Π.Α. 23%,οπως και την μελέτη με τίτλο «Μελέτη master plan και προετοιμασία φακέλου χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου» δίνοντας άλλα τόσα…παρέλαβε επίσης την «Ακτομηχανική μελέτη και κυματική διείσδυση» έναντι αμοιβής οκτώ χιλιάδων πεντακοσίων πενήντα ευρώ (8.550,00) πλέον του Φ.Π.Α. 23% αλλά και την «Οριστική μελέτη λιμενικών έργων επέκτασης προσήνεμου μώλου».),δίνοντας ακριβώς το ίδιο ποσό  αμοιβής !

Τέλος να υπενθυμίσουμε  ότι ο Σπύρος προέβλεψε στη  χερσαία ζώνη του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών ,μεταξύ άλλων ,να μπορούν να αναπτυχθούν από τον επενδυτή  γραφεία,εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια/ αναψυκτήρια/κέντρα διασκέδασης,γήπεδα αποθήκευσης….και το κυριότερο αυτά τα καταστήματα να είναι δυνατό να λειτουργούν, με απασχόληση προσωπικού, Κυριακές και αργίες…
Έτσι ο παμπόνηρος Φενεάτης  θα κτυπήσει την ανεργία στο Κιάτο και θα φέρει την ανάπτυξη !
Από εκεί και πέρα,αν και ΄μεις πληρώνουμε λίγα διόδια στον ιδιώτη, για να μπούμε στο «έδαφός του» , πειράζει ;
Ε μη τα θέλουμε και όλα δικά  μας!
Google+ Linkedin