«Έφυγε» ο Ανδρέας Μπάρκουλης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή στο Αγία Ολγα όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες ο ζεν πρεμιέ του ελληνικου κινηματογράφου Ανδρέας Μπάρκουλης.

O Aνδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά,τον Νικόλα και δύο παιδιά εκτός γάμου, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, που το είδε μετά από 27 χρόνια.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν ο γόης που έζησε ταραχώδη ζωή, λατρεύτηκε, γνώρισε φήμη, δόξα, φυλακές, μετανάστευση, τέλος και αρχή, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω…

Ο ίδιος είχε γράψει: «Έφτασα εντελώς στον πάτο. Βγήκα καθαρός, ευπρεπής και μάγκας. Εγώ αυτά τα 3,17 γραμμάρια τα πλήρωσα. Κι αν έφτασα εντελώς στον πάτο, να μην ξεχνάτε, πως στο τέλος μονάχα τα σκ@τ@ και οι φελλοί επιπλέουν…».

Χιλιάδες μέτρα φιλμ θα κρατήσουν ζωντανό τον Ανδρέα Μπάρκουλη για τις επόμενες γενιές, νέο, όμορφο, γοητευτικό και μια φράση θα τον συνοδεύει για πάντα: Κορίτσια ο Μπάρκουλης!

Στην αυτοβιογραφία του η οποία κυκλοφόρησε το 2013, ο ίδιος αναφέρθηκε σε πτυχές της ζωής του που λίγοι γνώριζαν. Αποκάλυψε τους έρωτές του με μεγάλες σταρ όπως η Τζένη Καρέζη και η Καίτη Γκρέυ, αλλά και το γεγονός ότι οι ερωτικές σκηνές του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν περα για πέρα ρεαλιστικές.Στις σελίδες του βιβλίου του, ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε ομολογήσει πως αρνήθηκε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ, από ανασφάλεια, επειδή δεν γνώριζε καλά Αγγλικά.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 με τον «Κορυδαλλό» του Ζαν Ανούιγ και στον κινηματογράφο ένα χρόνο αργότερα στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Μαρία η Πενταγιώτισσα».Έπαιξε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), «Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).

Το 1973 μια υπόθεση με ναρκωτικά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το 1974 έφυγε στην Αμερική. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και έκτοτε αφοσιώθηκε στο θέατρο, ωστόσο αντιμετώπισε χρόνια προβλήματα με την υγεία του και απομακρύνθηκε γρήγορα.

Η κηδεία του  θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 17:30 το απόγευμα.

Google+ Linkedin