Αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Στεφανάκος επωφελούμενος την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου

Μετά από περίπου 9 χρόνια φυλάκισης, ο Βασίλης Στεφανάκος, ο άνθρωπος στον οποίο η αστυνομία έχει αποδώσει μεταξύ άλλων αρχηγικό ρόλο στις δραστηριότητες της GreekMafia είναι ελεύθερος,επωφελούμενος την παράταση του νόμου 4322 ή αλλιώς του νόμου Παρασκευόπουλου. Η πόρτα της φυλακής για τον αποκαλούμενο «βαρώνο της νύχτας», «αρχηγό του Χαϊδαρίου», άνοιξε τελικά τον Δεκαπεντάγουστο ,παρότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι αυτό θα γινόταν περίπου στις 10 Σεπτέμβρη. 

Να σημειωθεί ότι στις 3 Αυγούστου, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές, εξαιτίας ενός δημοσιεύματος που τον εμφάνιζε να έχει επιτεθεί στον Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα στις φυλακές, κάτι που αρνήθηκε.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.Είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι.

Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές ο διάσημος έγκλειστος, φερόταν από την αστυνομία να έχει «ρόλο» πίσω από εναέριες αποδράσεις, δολοφονίες, ενώ συνδέθηκε από τους αστυνομικούς με τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τον Χριστόδουλο Ξηρό και το σχέδιο απόδρασης «Γοργοπόταμος» που περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών με αυτοσχέδιο «κανόνι». 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απέδιδαν στον Βασίλη Στεφανάκο «βοήθεια» στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013 από τις «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις» και του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην Κουβέλα Στυλίδας, την οποία ανέλαβε η «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη», χωρίς όμως να έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους. 

Η αναμενόμενη αποφυλάκιση του Βασίλη Στεφανάκου έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, καθώς ο μέχρι πρότινος βαρυποινίτης έχει πολλά ανοικτά μέτωπα με άλλες, αλλά αντίπαλες, σκληρές φυσιογνωμίες της ελληνικής μαφίας. Επισημαίνουν, πως σχετικά πρόσφατα έχει αποφυλακιστεί  και ο φερόμενος «αρχηγός της Ελευσίνας» με τον οποίο είχαν… ανοικτούς λογαριασμούς. 

Ποιος είναι ο νόμος 4322 ή αλλιώς νόμος Παρασκευόπουλου

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την απόλυση υπό όρο με την συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών.

Εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2015 και είχε ισχύ έως το Απρίλιο του 2016 αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση στα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

 

Google+ Linkedin