Γιατί ο κ. Λεονάρδος απέφευγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» κανονιστική για τους παράνομους ψεκασμούς;

Εκρηκτική ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων, όπου συζητήθηκε και τελικά κατάφερε να περάσει – κόντρα στη δημοτική πλειοψηφία – η πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ (όπως διατυπώνεται στο κοινό ψήφισμα  που υπογράφουν πολίτες και φορείς του Δήμου) για έκδοση κανονιστικής πράξης  που θα  ρυθμίζει την διαδικασία ελέγχου των ψεκασμών και θα επιβάλει τις ενδεχόμενες κυρώσεις (πρόστιμα) σε όσους για οιονδήποτε λόγο δημιουργούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε (10 –  9) από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας και την κ. Βάσω Τσαντήλα από πλευράς δημοτικής πλειοψηφίας.

Κυρίαρχο στοιχείο της  συζήτησης  ήταν οι έντονες αντιπαραθέσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με πολίτες ,ενώ δεν έλειψαν και τα απειλητικά (;) “προσέξτε…” που ξεστόμισε ο “καλαμοκαβαλάρης” Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ,απευθυνόμενος σε γονείς μικρών παιδιών !!

 Βεβαίως ουδείς πήρε στα σοβαρά  το “καλάμι” του  αντιδήμαρχου πολλώ δε μάλλον  τα  “προσέξτε ” του Βασιλάκη…

Η περίπτωση όμως του κ. Λεονάρδου είναι διαφορετική. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι πρώτη φόρα που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ! 

Και προχθές ο κ. Λεονάρδος πίστεψε πως εκ της θέσεως του  δικαιούται να εκμεταλλευθεί την ενδεχόμενη άγνοια των δημοτικών συμβούλων και να δημιουργήσει καταστάσεις πλάνης,προκείμενου να περάσει το δικό του !

Μέχρι και την τελευταία στιγμή σχεδόν αρνείτο να φέρει σε ψηφοφορία την κοινή πρόταση  ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ – ΠΟΛΙΤΩΝ με το πρόσχημα ότι δεν είναι σύννομη !!

Σε ότι αφορά το σύννομο ή μη σύννομο της κανονιστικής πράξης, ο κ.  Λεονάρδος όφειλε να γνωρίζει ότι  η «κανονιστική εξουσιοδότηση» δίδεται στη τοπική διοίκηση απευθείας από το συντακτικό νοµοθέτη (άρθρο 43 παρ. 1 και 3 ,άρθρο 44 και 48 Σ) 

Εδώ βεβαίως οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο κ.  Λεονάρδος δεν επικαλέστηκε το μη σύννομο του πράγματος όταν  πρόσφατα η Επιτροπή Περιβάλλοντος  ευαισθητοποιήθηκε και εξέδωσε κανονιστική πράξη, φοβερίζοντας  (με πρόστιμα) την γιαγιά με το Αλτσχάιμερ !

Δεν το επικαλέστηκε γιατί ,ο κ.  Λεονάρδος,ξέρει ότι οι κανονιστικές πράξεις  έχουν σκοπό τη διευκόλυνση του νοµοθετικού έργου ή την αντιµετώπιση έκτακτων περιπτώσεων ή και κινδύνων

Επίσης ο κ.  Λεονάρδος  ξέρει ότι :

  • Τα όργανα της τοπικής διοίκησης επιτρέπεται να εκδώσουν κανονιστική πράξη ,εφόσον πρόκειται για ρύθµιση θεµάτων τοπικού ενδιαφέροντος ή τεχνικού ή λεπτοµερειακού χαρακτήρα .
  •  Οι κανονιστικές πράξεις είναι κανόνες δικαίου που ναι μεν έχουν  κατώτερη τυπική ισχύ από εκείνη των νόµων,όμως λόγω του γενικού και απρόσωπου χαρακτήρα των κανόνων που περιέχουν ,προσοµοιάζονται προς τις πράξεις των νοµοθετικών οργάνων ,γι’ αυτό και στη νοµολογία χαρακτηρίζονται ως ουσιαστικοί νόµοι…
  • Η  θέσπιση των κανονιστικών πράξεων είναι δικαίωμα «µέσα στα όρια της νομιμοτητας» , χωρίς περιορισµούς του αντικειµένου τους,για την ρύθµιση οποιουδήποτε θέµατος  τοπικού ενδιαφέροντος 

Γιατί λοιπόν ο κ.  Λεονάρδος , απέφευγε τεχνηέντως –  όπως «ο διάολος το λιβάνι» – να εκδοθεί κανονιστική πράξη  που θα περιλαμβάνει τους όρους,τις προϋποθέσεις χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, και τις ενδεχόμενες κυρώσεις (πρόστιμα) σε όσους για οιονδήποτε λόγο δημιουργούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής;

Google+ Linkedin