Ποιοι υπουργοί «κλείδωσαν» στην κυβέρνηση Τσίπρα

Συντίθεται κομμάτι-κομμάτι το παζλ της νέας κυβέρνησης, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που πηγάζουν από την Κουμουνδούρου, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι ολιγομελές, με 10-11 υπουργούς, ωστόσο θα διακλαδώνεται σε ένα πιο περίπλοκο και πιο πολυμελές τελικό σχήμα με υφισταμένους (υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς) που θα συνθέτουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η πολυπλοκότητα του σχήματος είναι αυτή που οδηγεί στον προσεκτικό σχεδιασμό του υπουργικού συμβουλίου και συνεπώς ανέβαλε για μία ημέρα την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να γίνει ως το απόγευμα της Τρίτης. Συνεπώς, η ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει ως το πρωί της Τετάρτης.

Αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης αναμένεται να οριστεί ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ γραμματέας να τοποθετηθεί ο νομικός Σπύρος Σαγιάς

Ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας, με τον Νίκο Ξυδάκη να είναι στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.  

Το «δύσκολο» υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με τη συνδρομή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το  υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης (με ενσωματωμένα τα χαρτοφυλάκια της Ναυτιλίας και του Τουρισμού) θα αναλάβει ο Γιώργος Σταθάκης. Σε κομβικό ρόλο (πιθανότατα εντός του ιδίου υπουργείου) ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στον Πάνο Σκουρλέτη αναμένεται να ανατεθεί το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών (Δημόσιας Διοίκησης, Προστασίας του Πολίτη).

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον κ.Νικολούδη να αξιοποιείται στο ίδιο υπουργείο, πιθανότατα από το πόστο της καταπολέμησης της διαφθοράς.    

Υπουργείο αναμένει και ο Δημήτρης Στρατούλης, με πιο πιθανή την τοποθέτησή του στο Εργασίας, ενδεχομένως με τη συνδρομή της Ράνιας Αντωνοπούλου

Κλεισμένες θεωρούνται οι υπουργικές θέσεις στο Υγείας (Παναγιώτης Κουρουμπλής) και Παιδείας (Αριστείδης Μπαλτάς), ενώ λιγότερη σίγουρη είναι η Νάντια Βαλαβάνη για το Εξωτερικών.

Ο Νίκος Χουντής αναμένεται να αναλάβει «διαπραγματευτικό ρόλο», σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Όσο για το υπουργείο που θα λάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η επιθυμία του προέδρου τους Πάνου Καμμένου είναι να αναλάβει ο ίδιος ή το υπουργείο Άμυνας ή το Ναυτιλίας (σε περίπτωση που αυτό διατηρήσει την αυτοτέλειά του). Πιθανή και η συμμετοχή του Τέρενς Κουίκ στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ υφυπουργικούς θώκους αναμένεται και λάβουν και άλλα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ.

Google+ Linkedin