Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες…Ο Βασίλης Παγώνης μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο kavos news

Γεννημένος πρόεδρος θα μπορούσε να ήταν το σύντομο επεξηγηματικό κείμενο που συνοδεύει την δημόσια εικόνα του οικονομολόγου Βασίλη Παγώνη.

Με δεδομένη την συνδικαλιστική του εμπειρία (πρόεδρος στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) ο  Βασίλης Παγώνης επαναδιεκδικεί τη θέση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, στις εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη 14 Οκτώβρη. Ευκαιρία λοιπόν για μια συζήτηση με τον πρόεδρο του εμπορικού  συλλόγου Κιάτου, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες…

ΕΡ: Κύριε Παγώνη, με ποιο κριτήριο πρέπει να ψηφίσουν οι συνάδελφοί σας στις εκλογές της Τρίτης; Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Β.Π. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν αποδεδειγμένα την ατμομηχανή της Ελληνικής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Γι’ αυτό εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλο βάρος σ’ αυτές, με προγράμματα όπως το Small Business Act (SBA) και την έμφαση που δίνει στην ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2019. Επιτέλους και στην Ελλάδα πλέον έχει αποενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και λίγο πολύ όλοι σιγά-σιγά μιλούν γι’ αυτήν. Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, ιδίως στις μικρότερες  περιοχές, όπως το Κιάτο, στηρίζουμε την τοπική Οικονομία και την Κοινωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι η ανεργία. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν και όλοι ξέρουμε ότι οι νέοι μας δεν πρόκειται να «τρυπώσουν» στο δημόσιο, ούτε να τους διορίσει κανένας Βουλευτής, πέστε μου εσείς πώς θα προκύψει απασχόληση γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Στη δική μας την τοπική Οικονομία οι διέξοδοι είναι δύο. Η αγροτική Οικονομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αυτή λοιπόν η επιχειρηματικότητα εκπροσωπείται από τον Εμπορικό Σύλλογο Κιάτου. Στο Σύλλογό μας υπάγονται σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής. Στο ερώτημά σας για το ποιο είναι το διακύβευμα, νομίζω ότι το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Πρέπει λοιπόν οι συνάδελφοί μου να εκλέξουν μια Διοίκηση, που θα λειτουργήσει ως δημιουργός πολιτικών και δράσεων τέτοιων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευνοϊκό για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τόπο μας. Αυτό είναι το συμφέρον όλης της κοινωνίας.

Σας ομολογώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο στις παρούσες συνθήκες. Έτσι αυτοί που θα αναλάβουν αυτό το εγχείρημα, πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά, συλλογικά και μεθοδικά.

ΕΡ: Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε ,ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας αναβλήθηκαν με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου γιατί έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι καταστρατηγήθηκε το γράμμα και το πνεύμα του καταστατικού, παρόλο που το προεδρείο κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας- ώστε όλα να είναι νομότυπα. Και εδώ διατυπώνονται ανεπίσημες ενστάσεις ότι το  διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου άρον-άρον έκλεισε τις υποψηφιότητες, κοινοποιώντας την λήξη  της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων  μόλις μια μέρα πριν . Επίσης σας χρεώνουν ότι  έχετε κάνει “επιλεκτικές” εγγραφές νέων μελών, που κυρίως αφορούν επιτηδευματίες που προέρχονται από τον  τομέα παροχής υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας. Τι έχετε να απαντήσετε;

Β.Π. Είναι γεγονός ότι οι εκλογικές διαδικασίες στον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας αναβλήθηκαν, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, οπότε το αρμόδιο δικαστήριο θα αποφασίσει για τον τρόπο που θα διεξαχθούν σύννομα και με βάση το καταστατικό. Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις. Θα ήθελα να κάνω μόνο ένα σχόλιο. Όταν τα Συλλογικά Όργανα μπλέκουν σε τέτοιες διελκυστίνδες, το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνάδελφοι, τα μέλη του Συλλόγου, χάνουν το μέσον εκπροσώπησής τους, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό. Και επειδή οι θεσμοί ποτέ δεν φταίνε, προφανώς φταίνε οι άνθρωποι, με τους λάθος χειρισμούς τους, είτε αυτοί είναι ακούσιοι είτε σκόπιμοι.

Σχετικά με τον Εμπορικό Σύλλογο του Κιάτου, θα μου επιτρέψετε να μην ασχολούμαι με «ανεπίσημες ενστάσεις» ή «ψιθύρους» του πεζοδρομίου ή οτιδήποτε τέτοιο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου είναι ένας θεσμός της πόλης από το 1923, από τότε που το Κιάτο ήταν ακόμα Κοινότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι οι υπεύθυνοι εκπρόσωποί του να διαφυλάττουμε το κύρος του και την αξιοπιστία του. Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να ελεγχθεί η Διοίκηση για τις αποφάσεις και τις ενέργειές της, υπάρχουν τα θεσμικά όργανα, τα οποία λειτουργούν άψογα, όπου μπορούν να συζητηθούν τα πάντα. Εξάλλου την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου έχουμε Γενική Συνέλευση. Επί της ουσίας να σας πω ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Διοίκησης για τη διαδικασία των εκλογών έχουν γίνει με βάση το νόμο και το καταστατικό. Εγκαίρως έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και έχουν δημοσιοποιηθεί. Οι συνάδελφοί μας γνωρίζουν για τις εκλογές, ως εκ τούτου εδώ και αρκετές μέρες έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις, οι οποίες κατέληξαν στην υποβολή υποψηφιότητας από δύο συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο του σώματος. Εύχομαι να μην αναλωθούμε σε μικρόψυχες, διαδικαστικές λεπτομέρειες, αν και αυτές αν υπάρχουν ερωτήματα θα απαντηθούν άμεσα και αποστομωτικά για τους «ψιθυριστές». Ειλικρινά ελπίζω σε μια εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση κατά τη Γενική Συνέλευση, επάνω στα ζέοντα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας, ώστε να βοηθηθεί η νέα Διοίκηση στην πορεία που θα χαράξει και στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα καθορίσει.

Όπως είπαμε πιο πάνω, ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου εκπροσωπεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο Δήμο μας. Ο χώρος της εστίασης αποτελεί ένα όλο και αυξανόμενο μέρος αυτής της επιχειρηματικότητας. Είναι καθήκον μας να τον βοηθήσουμε να αποκτήσει στέρεα φωνή. Είναι επίσης και προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των κλάδων επιχειρηματικότητας. Το μοντέλο αυτό το δουλέψαμε στην λήγουσα θητεία μας και απέδωσε. Γι’ αυτό και στο Σύλλογο έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να προχωρήσουμε παραπέρα αυτή την πορεία.

ΕΡ: Κύριε Παγώνη, όλα δείχνουν ότι μάλλον θα παραμείνετε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Β.Π. Είναι αλήθεια ότι ασχολούμαι με την εκπροσώπηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αρκετά χρόνια, τόσο στην πόλη μου, όσο και ευρύτερα. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει, αλλά και οι παραστάσεις που λαμβάνω καθημερινά από αυτή την απασχόληση, είναι ιδιαίτερα σοβαρά εργαλεία. Εργαλεία που μαζί με τους συναδέλφους που θα απαρτίζουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, θα τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο Κιάτο.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε θα περιλαμβάνουν την εμφάνιση και τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού κέντρου. Χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες για οικονομία χρόνου και χώρου, να σας πω ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, με εκμετάλλευση του προγράμματος «Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα» που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα από το 2015 και με συνεργασίες μεταξύ των υφισταμένων επιχειρήσεων. Ο εκσυγχρονισμός του εμπορικού κέντρου δεν σημαίνει μόνο φυσικές παρεμβάσεις, όπως ας πούμε η ενιαιοποίηση  του πεζοδρόμου της Κλεισθένους, αλλά και ηλεκτρονικές, με στόχο το marketing της αγοράς του Κιάτου συνολικά.

Σε σχέση με το παραπάνω είναι η διάδραση μεταξύ της εμπορικής αγοράς και των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης. Πρέπει να φροντίσουμε τον χώρο που λειτουργούν, δηλαδή και το κέντρο, αλλά και την παραλιακή ζώνη και όπως σας είπα και πιο πρίν να εντάξουμε έργα προώθησης και αυτής της αγοράς στο συνολικό concept που καλλιεργούμε εδώ και 2 περίπου χρόνια «ΠΑΜΕ ΚΙΑΤΟ», για τα πάντα. 

Βλέπετε, η αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών από την πόλη μας, αποτέλεσε για μας μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση συνολικά. Παλέψαμε για να τις κρατήσουμε στον τόπο μας, όπως να σας θυμίσω τις παραστάσεις που κάναμε πριν από 2 χρόνια για την παραμονή της Δ.Ο.Υ. στο Κιάτο. Επειδή όλες οι προσπάθειες απέβησαν μάταιες, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Τον κάτοικο όλης της Κορινθίας, αλλά και από πιο μακριά, θα τον φέρουν στην πόλη μας τα ίδια τα μαγαζιά, η ελκυστική αγορά. Το Κιάτο έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρώσει την εικόνα μιας ενιαίας αγοράς,  που προσφέρει όλες τις δυνατότητες με τον καλύτερο τρόπο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση κάνουμε και θα συνεχίσουμε πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά, δράσεις που συνδυάζουν τις αγορές με τη διασκέδαση. Να σας θυμίσω την τεράστια επιτυχία που είχε η «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ». Τέτοιες ενέργειες θα γίνουν πολλές, καθώς η τάση είναι συνδυασμός αγορών και ψυχαγωγίας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τα προσφέρουμε σε όσους προτιμούν το Κιάτο.

Παρακάτω στόχος μας είναι η ενίσχυση των μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής του Δήμου, που ασχολούνται με τα εδώ παραγόμενα αγροτικά προϊόντα. Σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες δράσεις. Εξάλλου ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που τρέχουμε στον Εμπορικό Σύλλογο ήδη, έχει το κυριότερο κομμάτι να κάνει με αυτές τις δραστηριότητες.

Και μια και πήγα σε αυτό, θα εκμεταλλευτούμε όλα τα προγράμματα που έχουμε την ευκαιρία, ώστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις των μελών μας στην ένταξή τους στις νέες συνθήκες επιχειρηματικής δράσης, αλλά και να ενισχύσουμε την προσπάθεια  που γίνεται για τη μείωση της ανεργίας.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος ασχολούμαστε καθημερινά και με τα θέματα που απασχολούν αυτή την εποχή τους συναδέλφους μας, για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά, τα κόκκινα δάνεια και τις σχέσεις με τις Τράπεζες. Επειδή με αυτά τα θέματα ασχολείται κατά κύριο λόγο η Ομοσπονδία μας, ο Εμπορικός Σύλλογος λειτουργεί ως η άμεση διασύνδεση του εκάστοτε συναδέλφου με τις υπηρεσίες αυτές. Να σας πω εδώ, ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα λειτούργησε σε αυτό το πλαίσιο η υπηρεσία «Ο δικηγόρος του Εμπόρου», μέσα από την οποία μπορούν οι συνάδελφοί μας να παίρνουν από τους νομικούς μας συμβουλές για καθετί που άπτεται της επιχειρηματικής τους δράσης. Αμέσως τα τηλέφωνα και τα e-mail κατακλίστηκαν από ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες πρέπει να σας πω, ήταν σοβαρότατες. Την υπηρεσία αυτή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και οι συνάδελφοι του Συλλόγου μας αν απευθυνθούν στο γραφείο μας. Δίνουμε λύσεις, στο πλαίσιο του εφικτού πάντα, σε θέματα φορολογικά, ασφαλιστικά, διεπιχειρηματικών σχέσεων, σχέσεων με Τράπεζες κλπ. Αυτά, δεν αφορούν τις πιέσεις που κάνουμε προς την Κυβέρνηση, για άρση των αβάσταχτων βαρών και του στραγγαλισμού των επιχειρήσεων. Κινήσεις που θα τις εντείνουμε τώρα που φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλάζει το τοπίο. Τώρα είναι η ώρα με τις παρεμβάσεις μας να ενισχύσουμε την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της Οικονομίας στηριγμένης στην Επιχειρηματικότητα, τη μόνη ασφαλή και διαχρονική βάση για ανάπτυξη και ευημερία.

ΕΡ: Ζείτε, εργάζεστε και κινείστε στο Κιάτο. Κατά την προσωπική σας εκτίμηση, ποιο είναι το πρωτεύον που λείπει από την πόλη μας και που ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει την παραδοσιακή αγορά ελκυστικό τόπο, για ευχάριστες και συμφέρουσες αγορές;

Β.Π. Να σας πω. Επειδή χρόνια τώρα ακούμε οι Έλληνες κυρίως από τους πολιτικούς, αλλά και από όλους όσους μας ζητούν την ψήφο μας οράματα, μεγαλοστομίες και υποσχέσεις. Εγώ θα σας πω το εξής. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι ο καθένας από τη θέση του να σκύψει, να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και να κάνει αυτό που του αναλογεί. Αν όλοι κάνουμε αυτό που πρέπει, θα είναι για το συνολικό συμφέρον, άρα και για το δικό μας. Τη διάσταση αυτή στην Ελλάδα την έχουμε κάπως ξεχάσει. Εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο Κιάτου αυτό κάνουμε. Άρα η απάντησή μου στο ερώτημά σας, όσο μας αφορά είναι ότι χρειάζεται να γίνει αυτό που κάνουμε και αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όμως οι εκάστοτε εκλογές αποτελούν ένα σημείο καμπής, μια ευκαιρία. Ευκαιρία ανοιχτής συζήτησης με όλους και κατανόησης της άποψης των πολλών. Ευκαιρία ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού της Διοίκησης με ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, με όρεξη για προσφορά. Αυτή την ευκαιρία θα αρπάξουμε, για να συμβάλλουμε ώστε το Κιάτο να καταστεί η πόλη της Κορινθίας με την πλέον νοικοκυρεμένη αγορά, που προσφέρει τα πάντα, σε ανταγωνιστικές τιμές, με ανέσεις για τους επισκέπτες μας (όπως η δυνατότητα στάθμευσης, που παραμένει πρόβλημα) και με έντονο το στοιχείο της διασκεδαστικής αγοράς για μικρούς και μεγάλους.

ΕΡ: Κατά παράδοση ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου ήταν η φωνή υπεράσπισης των μικρεμπόρων της περιοχής. Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια δύσκολη περίοδο  για  αυτούς τους εμπόρους  και την τοπική οικονομία. Με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός με τα πολυκαταστήματα φαντάζει άνισος, πιστεύετε ότι ο εμπορικός σύλλογος μπορεί να αναπτύξει δράσεις ικανές να οδηγήσουν  το  εμπορικό περιβάλλον της παραδοσιακής αγοράς  σε ανάπτυξη;

Β.Π. Δίνουμε μάχες καθημερινά. Βέβαια αυτό δε μας πτοεί γιατί οι άνθρωποι της ελεύθερης αγοράς έχουμε επιλέξει συνειδητά τον καθημερινό αγώνα. Θα σας πω κάτι. Προσωπικά δεν είμαι της άποψης να ταμπωθούμε για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα. Πρώτον κεκτημένα μάλλον δεν υπάρχουν παρά μόνο στο μυαλό μας. Δεύτερον και σημαντικότερο, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, ακόμα και όλες μαζί είναι αδύνατο να ανακόψουν την οποιαδήποτε εξέλιξη και να δημιουργήσουν στασιμότητα στα σημερινά δεδομένα. Μπορούν όμως να παρεμβαίνουν για να αλλάζουν τις κατευθύνσεις  προς το συμφέρον των πολλών μικρομεσαίων και συνεπώς της κοινωνίας. Οι κινήσεις που καλούμαστε να κάνουμε είναι ενεργητικές, όχι παθητικές, είναι επιθετικές, όχι αμυντικές. Πρέπει να πάμε μπροστά, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Αγωνιστήκαμε ( αλλά αγωνιστήκαμε, όχι στα λόγια όπως κάποιοι άλλοι) για την μη εγκατάσταση του mall στη Σωληνουργεία. Μάταια. Το έργο συνεχίζει και θα γίνει. Το θέμα είναι τι θα γίνει και πως μπορούμε να το επηρεάσουμε. Κάτι άλλο όμως είναι πιο σημαντικό. Εμείς θα φτιάξουμε την αγορά του Κιάτου έτσι, ώστε και με mall και χωρίς mall, αυτή να υποδέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες και να εξυπηρετεί όλο και περισσότερους καταναλωτές.

ΕΡ: Κύριε Παγώνη, οι αντίπαλοί σας καταγγέλλουν το ρόλο που παίζει σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου χρεώνοντάς του πολιτικές  συμβιβασμού στην κυβερνητική πολιτική και υπονόμευσης της κάθε αγωνιστικής διάθεσης των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων. Τι απαντάτε;

Β.Π. Έχω μια πολύ ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη απάντηση γι’ αυτό το θέμα και έχω και ακράδαντα επιχειρήματα. Ας πάμε πρώτα από τα επιχειρήματα. Για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Τα νούμερα τα γνωρίζουμε νομίζω όλοι. Μιλάμε για τους μισούς συναδέλφους μας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με αδυναμία πληρωμής. Η διεκδίκησή μας είναι πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναζήτησή τους σε μελλοντικό χρόνο, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση αν δε γίνει αλλιώς. Ταυτόχρονα απόδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους υπαχθούν και επιπλέον δυνατότητα επιλογής ελεύθερης ασφαλιστικής κλάσης για όσο κρατά η κρίση. Με αυτό τον τρόπο και οι ασφαλισμένοι θα έχουν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους κάλυψη και θα ξαναμπούν στο ασφαλιστικό σύστημα πληρώνοντας ότι μπορούν και το Ταμείο θα αρχίσει να εισπράττει έστω αυτά που μπορούν να δίνουν. Αυτή είναι η θέση μας εδώ και δύο χρόνια. Είναι μετρημένη και συμφέρουσα και για τους ασφαλισμένους και για το Ταμείο. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση και η Τρόικα δε συναινούν. Προκρίνουν (το ακούσαμε και από το στόμα του Πρωθυπουργού μόλις προχθές στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης) 72 δόσεις για οφειλέτες από 15000€ και πάνω και 100 δόσεις για οφειλέτες μέχρι 15000€. Χωρίς να αφήνουμε τη βασική μας διεκδίκηση, που σας ανέφερα πιο πάνω, διαπραγματευόμαστε την προκρινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση. Γιατί απλούστατα πρέπει να πετύχουμε σωστούς όρους πχ αφαίρεση των προσαυξήσεων για όλους και όχι γι’ αυτούς που θα πληρώσουν μετρητοίς, 100 για όλους και χωρίς όριο οφειλής και άλλα. Ακούστε να μείνουμε αγκυλωμένοι στη βασική μας θέση, δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα για τους συναδέλφους μας. Εμείς δεν ασχολούμαστε με την εκπροσώπηση των μικρομεσαίων επαγγελματικά, δεν προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε ηρωικά πεσόντες. Δεν έχουν τέτοιους εκπροσώπους ανάγκη οι ανασφάλιστοι συνάδελφοί μας. Πρέπει να διαπραγματευτούμε μέχρι τέλους, πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν. Δε θα μας βρείτε να μοστράρουμε πρώτοι σε παρελάσεις-διαμαρτυρίες κρατώντας το πρώτο πανό και φωτογραφιζόμενοι. Θα μας βρείτε όμως μέσα σε αίθουσες διαπραγματεύσεων να παλεύουμε για να βγει από τα αδιέξοδα που μας έχουν βάλει η επιχείρηση του μικρομεσαίου, για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή η μέση Ελληνική οικογένεια. Αυτό παλεύουμε και οι συνάδελφοί μας το ξέρουν, γιατί ότι έχει επιτευχθεί έτσι επετεύχθη. Έχουνε περάσει προ πολλού οι μαζικές κινητοποιήσεις του δρόμου, οι απεργίες, και οι ψευτοτσαμπουκάδες. Έχετε καλά υπ’ όψιν σας ποια είναι η γνώμη του κόσμου για τους συνδικαλιστές. Εμείς δεν είμαστε τέτοιοι. Κάνουμε τη δουλειά μας ήσυχα αλλά αποδοτικά και είμαστε και πλήρως συνειδητοποιημένοι γι’ αυτό. Και να σας πω και κάτι ακόμα. Σ’ εμάς στηρίζονται τελικά οι συνάδελφοί μας. Γι’ αυτό μας ψηφίζουν με συντριπτικές πλειοψηφίες. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να δούμε όπως λέτε κι εσείς τι μας «χρεώνουν» οι πολλοί. Και οι πολλοί εκφράζονται μέσα από την κάλπη.

ΕΡ: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη και αφού σας ευχηθώ καλή προσωπική επιτυχία θα ήθελα να πείτε δύο λόγια στο καταναλωτικό κοινό. Γιατί θα πρέπει να ψωνίζει από την παραδοσιακή αγορά της πόλης μας;

Β.Π. Να πω κατ’ αρχήν ότι η αγορά του Κιάτου, μέσα από την εξάχρονη κρίση που διανύουμε, μετασχηματίζεται. Γίνεται πιο σύγχρονη, πιο μοντέρνα και πιο δυναμική. Το Κιάτο παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο το εύρος της επιχειρηματικότητας. Ο επισκέπτης της αγοράς βρίσκεται ήδη και όσο περνά ο καιρός το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο, μπροστά σε επιχειρήσεις τόσο στο χώρο του εμπορίου, όσο και στο χώρο της εστίασης, που δεν θα περίμενε παλιότερα να βρει σε τέτοιου μεγέθους αγορά. Ταυτόχρονα τα μέλη του Συλλόγου μας μέσα από το συλλογικό μας όργανο αναλαμβάνουμε δράσεις να προσφέρουμε στο καταναλωτικό το πλήρες πακέτο που αναζητά.

Τελικά το Κιάτο εξελίσσεται σε μια μοντέρνα και όχι παραδοσιακή εμπορική αγορά. Όλοι εμείς θα προσφέρουμε σύντομα μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της πόλης μας, μια εμπειρία που θα κάνει το Κιάτο το αδιαφιλονίκητο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Κορινθίας. Καλούμε όλους να ζήσουν μαζί μας αυτή τη μετεξέλιξη. Να ζήσουν την απόλαυση του σύγχρονου shopping σε μια αγορά που μέχρι χθες κάτι τέτοιο ήταν απρόσμενο. Το σύνθημα «ΠΑΜΕ ΚΙΑΤΟ» περικλείει ευχάριστες εκπλήξεις γι’ αυτούς που το ενστερνίζονται, που κάθε μέρα είναι όλο και περισσότεροι.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr
Google+ Linkedin